Dostupni linkovi

Teroristički napadi u centru Londona!


Novi radni dan u još uvijek slavljeničkom ozračju što će London biti domaćin Olimpijskih igara 2012., započeo je serijom ekplozija koje su potresle britansku metropolu i to u samoj prometnoj špici dana. Najprije su se dogodile u metrou kojim se dnevno prevezu milijuni ljudi, a potom i u autobusima na gradskim linijima. Prve informacije su govorile o jačim ekplozijama, riječ teroristički napad sramežljivo se izgovarala, a onda je svaku dvojbu o karakteru eksplozija otklonio britanski premijer Tony Blair u kratkom obraćanju javnosti iz Škotske.

"Jasno je da se radilo o seriji terorističkih napada u Londonu. Ima povrijeđenih, spoginulih, ima dosta teško ranjenih, naše misli i molitve su sa žrtvama i njihovim obiteljima".

Do toga trenutka policija je bila suzdržana u informacijama oko uzroka eksplozije, međutim, eksperti su od prvog trenutka upozoravali kako treba imati na umu događaja iz Madrida u ožujku 2004. Tada je u seriji bombaških napada na vlak koji je ulazio u glavnu željezničku stanicu poginulo je oko 190 ljudi. Teroristički rukopis je poznat - isticali su analitičari, a BBC je javio da iza napada stoji teroristička mreža Al Qaida. Policija je poslijepodne priopćila da nije dobila nikakva ranija upozorenja o napadima, nijedna grupa nije preuzela odgovornost.

Još je rano reći da li se radilo o bombašu samoubjici ili je eksploziv ostavljen u podzemnoj željeznici ili u autobusima, rekli su predstavnici lonodnske policije na službenoj konferenciji za novinare. No, očito je da su cilj bili nevini civili, istaknuto je.

Jedan od putnika iz metroa je svjedočio:

"Napustli smo stanicu King Cross i nekih stotinjak metara kasnije dogodila se eksplozija. Nestalo je svijetla. Vlak je stao. Upalilo se svijetlo za slučaj opasnosti. Ljudi su počeli vrištati. Potom se pojavio dim, pa neka vrsta pepepla koji nas je za tren prekrio. Nismo znali što se događa".

Putnici su iz podzemne žljeznice izlazili okrvavljeni, prašnjavi, u vidljivom strahu od onoga što su preživjeli. Medicinske ekipe su pružale pomoć na licu mjesta. Glavne bolnice su u stanju pripravnosti, primaju teže ranjene, deseci policajaca pretražuju područje gdje su se ekplozije dogodile, u samom poslovnom centru Londona, svega pet minuta hoda od najužeg središta grada.

Paraleno s ekplozijama u metrou, dogodilo se i nekoliko eksplozija u autobusima u centru Londona. Jedan od njih, i to gornji kat čuvenog "dubble deckera" je gotovo uništen. Stručnjaci ističu kako bi ovo moglo biti upozorenje terorista o tome koliko je ranjiv javni transportni sustav u britanskoj prjestolnici. Ministar unutarnjih poslova Charles Clark, nakon hitnog sastanka kabineta, je izjavio da policija i druge službe djeluju po ranije utvrđenim pravilima:

"Promet podzemnom željeznicom je suspendiran. Sugeriramo građanima da, ukoliko to nije nepohodno, ne odlaze u centar Londona, kako bi policija i druge službe mogle obavljati što učinkovitije svoj posao.“

Čelnici G8 osudili su nasilje u Londonu, te istaknuli da borba protiv terorizma i dalje ostaje jedan od prioriteta. Američki predsjednik Georg Bush:

"Rat protiv terorizma se nastavlja. Bio sam impresioniran spremnošću i odlučnošću prisutnih lidera da neće popustiti pred teroristima. Naći ćemo ih, izvesti pred lice pravde, ali istodobno ćemo nastaviti širiti ideologiju nade i suosjećanja koja će nadvladati ideologiju mržnje.“

Iz cijeloga svijeta stižu osude barbarskog čina u Londonu. Evropska komisija je najavila da će Unija ubrzati rad na sustavu za uzbunu koji koji bi koordinirao panevropski odgovor na moguće terorističke napade širih razmjera. Papa Benedikt XVI seriju napada nazvao je neljudskim i anti kršćanskim aktom. Španjolska je ponudila bezuvjetnu pomoć kako bi Velika Britanija uhitila one koje su izveli ove divljačke napade. Ruski predsjednik Vladimir Putin je istaknuo da, bez obzira gdje se napadi dogodili, u Londonu, New Yorku, Moskvi ili drugdje, oni zahtijevaju osudu i jedinstvo civiliziranih država u borbi protiv međunarodnog terorizma.

"Slažemo se u ocjeni da međunarodna zajednica upotrijebi sva raspoloživa sredstva u borbi protiv terorizma", kazao je njemački kancelar Georhard Schroeder. Reagirali su i predstavnici arapskog svijeta. Ministar za socijalna pitanja Saudijske Arabije Abdul Mohsen al Akkas teroristički napad u Londonu je nazvao gnusnim, te dodao kako ne zna tko stoji iza njega, ali da ga najsnažnije osuđuje.

Francuska, Njemačka i Italija su uvele izvanredne mjere sigurnosti. U Rusiji, Mađarskoj, Češkoj i Španjolskoj na snazi su pojačane mjere sigurnosti, posebno u javnom gradskom prijevozu. Slične mjere su uvedene i u SAD. Policajci s posbeno obučenim psima tragačima kontroliraju autobusne i željezničke stanice, kao i zračne luke.
XS
SM
MD
LG