Dostupni linkovi

Pronađen eksploziv u Memorijalnom centru Potočari


Trideset i pet kilograma eksploziva pronađeno je na dva odvojena lokaliteta na području Memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice. Pronađeni eksploziv bio je postavljen u jednoj trafopostaji, te uz ulicu, i nije bio u kompleksu, već kilometar od ulaza. Glasnogovornik direktora Policije RS-a, Radovan Pejić potvrdio je da je eksploziv bio spreman za aktiviranje:

“Pronađeno je oko 35 kg eksploziva domaće i inostrane proizvodnje, koji je bio pripremljen za aktiviranje. Bilo je dovoljno samo upaliti sporogorući štapić. Prema izjavama stručnjaka kontradiverzione zaštite MUP-a RS-a, u prisustvu tužioca koji su vršili uviđaj na licu mjesta, konstatovano da su eksploziv i količina bili velike razorne moći i doveli bi u opasnost i objekte i veći broj građana koji bi se našao u blizini.”

Anonimnu dojavu da je u Memorijalnom centru postavljen eksploziv sinoć je dobio EUFOR. Glasnogovornik Europskih snaga, Frenk Kokburn:

“Prošle noći EUFOR je primio neke informacije o mogućem eksplozivnom materijalu u Memorijalnom centru u Potočarima. EUFOR je odmah te informacije proslijedio Ministarstvu unutrašnjih polsova RS-a i Policijskoj misiji Europske unije, koji su potom preuzeli odgovarajuće akcije.”

I iz Europske policijske misije u BiH potvrdili su prijem tih informacija, kao i da su njihovi ljudi djelovali na terenu u suradnji sa pripadnicima policijeRS-a. Provjere i pronalazak ekspoloziva izvršene su uz uporabu specijalizirane opreme, te posebno obučenih pasa tragača. Pronađeni eksploziv je otklonjen. Nakon ovoga događaja, policija je pojačala mjere sigurnosti. Radovan Pejić:

“U šire područje Potočara uvedene su nove snage policije, koje intenzivnije kontrolišu kretanje i boravak svih lica na ovim prostorima. Vrši se uz upotrebu vodiča i službenih pasa pregled i šireg područja i okoline Potočara. Ti psi su obučeni da tragaju za eksplozivom. I sve ćemo učiniti da ovakve aktivnosti ne poremete pripreme za održavanje memorijalnog skupa 11. jula u Potočarima.”

Zamjenik načelnika direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH, Dragan Lukač, izjavio je da je ovaj incident proizveo ozbiljnu sigurnosnu situaciju koja zahtijeva angažiranje svih sigurnosnih struktura u BiH.

Direktor policije RS-a, Dragomir Andan, nije želio govoriti ništa o pronađenom eksplozivu u Potočarima dok ne dobije detaljno izvješće o provedenoj istrazi.

Viši zamjenik Visokoga predstavnika u BiH, Martin Naj, tijekom današnja susreta sa predsjednikom RS-a, Draganom Čavićem, insistirao je da se što prije pronađu oni koji su postavili eksploziv. Naj je kazao da je bio šokiran informacijom o postavljenom eksplozivu u Potočarima:

“Prije nego što istraga bude završena, bilo bi pogrešno sada upirati prst u bilo koga zbog toga. Mislim da je najvažnije pitanje komemoracije na desetu godinu od dešavanja u Srebrenici da ona služi u svrhu pomirenja. U Knjigu posjetilaca u Srebrenici sam upisao da je istina preduslov za pomirenje. Moje lično mišljenje je da neko ko nema svijest o ovoj namjeri komemoracije gubi historijsku šansu.”

Pred ceremoniju koja će biti održana 11. jula u Potočarma, a na desetu godišnjicu genocida u Srebrenici, iz Međunarodnoga povjerenstva za nestala lica priopćili su najnovije podatke o ukopu i procesu identifikacije srebreničkih žrtava. Glasnogovornica Doun Porter.

“Konačan broj žrtava koje će biti sahranjene 11. jula u Potočarima jeste 583. Taj broj uključuje i jednu žrtvu iz 1994., te još jednu ubijenu u maju 1995. godine, jer su njihove porodice zahtijevale da one budu također ukopane 11. jula.”

Međunarodno povjerenstvo za nestale do sada je identificiralo ukupno 2079 posmrtnih ostataka srebreničkih zrtava. Ove godine je identificirano više od 400, a cijele prošle godine 523 žrtve.

Na komemorativnom skupu u Potočarima, 11. jula, očekuje oko 50.000 ljudi. Očekuje se dolazak više od 200 autobusa, kao i nazočnost velikoga broja visokih stranih i domaćih zvaničnika. Stožer za organiziranje skupa u Srebrenici bit će lociran u Tuzli, kako bi se lakše koordinirale aktivnosti. Na osiguranju će skupa raditi sve obavještajne strukture u BiH: predstavnici ministarstava unutarnjih poslova RS-a, Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, Štaba za sigurnost, Agencije za istrage i zastitu, Obavještajno sigurnosne agencije, te Državne granične službe BiH, kao i pripadnici Europske policijske misije u BiH.
XS
SM
MD
LG