Dostupni linkovi

Njemačka bliže prijevremenim izborima


Izglasavanje nepovjerenja njemačkoj Vladi je samo prvi korak dvofazne strategije kancelara Gerharda Šredera. U prvoj je uspio da ubijedi vladajuću većinu da se prilikom današnjeg glasanja uzdrži ili izjasni protiv nastavka rada sadašnje vlade. U drugoj fazi strategije, Šreder ima, po nepodijeljenim mišljenjima, nemoguć zadatak da do vanrednih izbora ove jeseni povrati uveliko izgubljeno povjerenje njemačkih birača.

Kancelar nije krio pred poslanicima Bundestaga da su ga gorki poraz SDP-a u maju u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, unutarstranačke razlike i nesuglasice u koaliciji sa Zelenima prinudile da traži izlaz na biralištima godinu prije zakonskog roka:

“Posljedica poraza na regionalnim izborima je odnos snaga koji potvrđuje da, bez jasnog mandata njemačkog naroda, ne mogu uspješno nastaviti reforme.”

Šreder je takođe upozorio da sadašnja većina od samo tri glasa u Bundestagu ne garantuje stabilnost vlade koja namjerava da istraje na nepopularnim reformama i da se na međunarodnom planu zalaže za tješnje veze sa Rusijom i Kinom i za članstvo Turske u Evropskoj uniji. “Ima poziva iz opozicije za moju ostavku, ali šta će se desiti onda?”, upitao je Šreder, izazivajući smijeh u klupama opozicije.

Angela Merkel, lider Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i najvjerovatniji kandidat opozicije za kancelara, u obraćanju poslanicima istakla je da Njemačkoj treba dosljedna politika, a ne vrludanje, čas lijevo - čas desno, sadašnje vlade.

“Ne možete poreći da je broj nezaposlenih gotovo pet miliona, što je suprotno od vaših obećanja javnosti. Gospodine kancelaru, Komisija za reforme je 2002. godine izvjestila da će se stopa nezaposlenosti prepoloviti do 2005. Umjesto toga, izgubljeno je još milion i po radnih mjesta. To je realnost, dame i gospodo.”

Na potezu je predsjednik Horst Keler, koji u roku od tri sedmice mora odlučiti da li je poziv za prijevremene izbore utemeljen. U slučaju prigovora nekih stranaka intervenisaće Ustavni sud. Većina eksperata se slaže da Njemačka ide u susret vanrednim izborima ove jeseni.

Ankete, koje su prije dva dana proveli magazin “Stern” I televizijska mreža RTL, pokazuju da bi na tim izborima koalicija CDU/ CSU osvojila 53 posto, a Šrederovi socijaldemokrati (SDP) samo 33 posto glasova. To signalizira kraj crveno-zelene koalicije, koja je vladala u Njemačkoj od 1998. godine. Domaći listovi već pišu elegične komentare, hvaleći Šrederove odluke da pošalje vojnike na Kosovo i da ih ne pošalje u Irak. Što se slabosti tiče, ključna kritika je da aktuelni kancelar nije uspio da svoj koncept reformi proda biračima i da smanji nezaposlenost.
XS
SM
MD
LG