Dostupni linkovi

Pod narkozom narod diše


Subota, 25. jun 2005. godine
Subota, jutro, osam sati. U radiju Republike Srpske počinjemo montažu emisije «Zvrk».To je jedina humorističko satirična emisija na području bivše Juge, a emituje se od 1. januara 2000. godine! Nije to nekadašnji fini humor, ima više ironije i sarkazma, a za sve je kriva politika koja, nažalost, nudi mnogo materijala, što humoristima i satiričarima ponekad otežava posao. Pripremajući emisije «Zvrka» često se osjećam kao, kao...popisivač političkih promašaja. A za mnoge, ti promašaji su ustvari...uspjesi. Eto,na primjer, od Gradiške, od Bosanske Gradiške do Banjaluke udaljenost pedeset kilometara, izgrađeno je stotine luksuznih objekata, od toga tridesetak benzinskih pumpi, desetak hotela...Nažalost, to je slika lažnog blagostanja. A stvarnost je drugačija: gazda gradi još jedan hotel, a pored gradilišta siromašak čuva nekoliko ovaca. I ko kaže da kod nas nema srednje klase? Srednja klasa su...ovce!

Nedjelja, 26. jun 2005. godine
Nedjelja je dan odmora, barem za političare, a narod mora da kucka neku crkavicu, da preživi. Nadam se da danas nećemo slušati kako je onaj naš, opijen patriotizmom napisao ostavku, a onda onaj njihov potegao malo više iz šiše i potpisao ostavku...našeg! Poslije mnogih prela vladajućih stranaka, igranka se nastavlja. Kolariću-paniću, opet nas sapliću? A može im se, jer takozvani naši i takozvani njihovi, za istim stolom jedu i piju narodnu...muku!

Ponedjeljak, 27. jun 2005. godine
Pripremam tekstove za 293. emisiju «Zvrka». Umjesto ljetnih, u emisiju su uglavnom vruće političke teme. Godinama slušamo kako je vlast u krizi. O krizi u kojoj se nalazi narod pišu humoristi. Zato možemo čuti da se i krpelji baškare u fotelji i da je narodu lakše sa komarcima nego sa političarima, jer komarci piju manje krvi. I protiv naše volje, politika je ušla u sve pore života, a istrošeni političari nikako da otpadnu, iako je država...istrulila. Vjerujte, nije lako nasmijavati narod u zemlji u kojoj je i odlazak na onaj svijet ponekad veseliji od...života!

Utorak, 28. jun 2005. godine
Političari nas ubjeđuju da je Bosna i Hercegovina sve bliža Evropi. A satiričar kaže: sve smo bliži, od.... Evrope! Vjerujem satiričaru, jer su građani ove zemlje najsiromašniji u Evropi. One, koji nas kobajagi vode u Evropu, Evropa zanima samo koliko je potrebno da sačuvaju svoje fotelje. U Evropi nema mjesta za političke kabadahije, a takvi ovdje odlučuju o našim životima. Politika je Ivicu i Maricu otjerala u svijet. Sad znamo ko je zla maćeha! A u Evropu ne možemo dok se sa puta ne ukloni odron.. balkanskih političara, koji nas prepadaju da ćemo, kad se Evropa razvede, plaćati alimentaciju. E, gledam našu prokletu avliju: prema Evropi nema ...kapiju!

Srijeda, 29. jun,2005. godine
Navratim u mjesni ured, po neku potvrdu. A službenik kuka, kaže:osušilo mu se grlo. Ne može raditi dok ne popije kafu i pivo. Takav je običaj! Šta ću, državi platim taksu, a njemu piće. Ispari mojih dvadeset maraka! U opštini ništa bolje..Ubrzaj stvar, savjetuje prijatelj: „ja sam dao pedeset maraka i uvjerenje mi odmah otkucaše i potpisaše!“ Znači,ništa bez čašćavanja. Kako se penjemo prema vrhu, mito kojim se otvaraju vrata vlasti, sve je veći! Izgleda da je više onih koje treba isporučiti narodu, nego Hagu. Eto, jedan ministar izjavi da je poljoprivrednim proizvođačima bolje da uzmu motiku u ruke, nego što mitinguju. Možda je u pravu, ali šta ako poljoprivrednici uzmu i kuku i...motiku?!

Četvrtak, 30. jun 2005.godine
Na današnjem snimanju humorističke emisije, mrtvu BH politiku oživljavali su glumci Narodnog pozorišta. Visoki predstavnik izigrava babicu i čeka da se u Bosni i Hercegovini rodi demokratija, ali političari neće da učine porođajni napor, to jest, trud. Umjesto njih napreže se narod, napreže, napreže i onda...p o r o đ a j! Trči lord Pedi, za njim trči gospođa Karla, trči i Solana. Misle, rodila se demokratija, kad tamo - narodi Bosne i Hercegovine još jednom rodili...mečku. Teta Karla joj vezuje pupak i za svaki slučaj piše optužnicu.E, izgleda da nam je tako suđeno. Više ne znamo gdje je branik otadžbine, a nestali su i drugi...dijelovi!

Petak, 1. jul 2005. godine
Završavam pisanje dnevnika sa pustog, ovaj, hoću reći sa...BH ostrva.Čudno neko ostrvo: ajkule plivaju oko njega, a ima ih i na ostrvu. One se kupaju u svojim bazenima i voze skupim automobilima. Negdje u daljini kao da se čuje pjesma, ali ne stara meraklijska, već tranzicijska, o doktorima u politici: pod narkozom narod diše, vlast ga nježno operiše! Srećom, imamo široku dušu. Nikako da je - ispustimo!
XS
SM
MD
LG