Dostupni linkovi

Jedan od lidera Al-Qaide dobio državljanstvo BiH


Na novoj listi od 36 terorista, čija imena je objavilo saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova, nalazi se i Younus Mohamed Al-Hiyari, koji je označen kako najopasniji pripadnik terorističke mreže, inače porijeklom Marokanac. Pretpostavke da ima bosanskohercegovačko državljanstvo su danas potvrđene u Ministarstvu civilnih poslova Vijeća ministara. Zijada Đapo o tome kaže:

“On ima državljanstvo BiH, ali nema važeći bh. pasoš, niti CIPS-ovu novu ličnu kartu. Al-Hiyari je 1996. godine dobio državljanstvo BiH na osnovu člana 9.5., koji podrazumijeva pripadnost oružanim snagama. U trenutku podnošenja zahtjeva za prijem u bh. državljanstvo, 23. avgusta 1996., Al-Hiyari je imao državljanstvo Kuvajta, a 13. juna 1994. bio je prijavljen u Konjicu.”

Zamjenik ministra bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, potvrđuje da osoba sa ovim imenom postoji u evidenciji državljana BiH, te dodaje:

“Da bismo utvrdili puni identitet, potrebno je izvštiti još dodatne određene operativne provjere u tom smislu i te su aktivnosti u toku. Što se tiče drugih bezbjednosnih sazanja vezano za to lice, ja to ne bih mogao da komentarišem, s obzirom da se radi o operativnoj kontroli, operativnim podacima i ne bi bilo korisno, u smislu prikupljanja dalje tih bezbjednosnih informacija, da se o tome u ovome momentu govori.”

Komisija za razmatranje statusa lica naturalizovanih od 1996. - 1998. godine uputila je zahtjev Parlamentu za pravno tumačenje člana 9.5. Zakona o državljanstvu BiH, koji predviđa sticanje državljanstva po osnovu pripadnosti Oružanim snagama BiH. Parlament je, međutim, to isto tražio i od Ureda Visokog predstavnika. Zijada Đapo:

“Dakle, daljni status naturaliziranih osoba, među kojima je i Al-Hiyari, zavisit će od pravnog tumačenja Ureda Visokog predstavnika.”

Dragan Mektić:

“Ne samo on, već veći broj osoba koje se provjeravaju sa svih tih aspekata, dakle i s aspekta dodjele državljanstva i sa posebnih bezbjednosnih aspekata u smisslu jedne pune revizije i rješavanja tog pitanja koje nanosi šetu interesima BiH.”

O tome koliko ljudi je trenutno obuhvaćeno revizijom, u Ministarstvu bezbjednosti saznajemo:

“Nisu svi oni koji su stekli državljanstvo naturalizacijom predmet jednog ovakvog interesovanja, ali sigurno da je sad jednom prvom revizijom nekoliko stotina njih obuhvaćeno u smislu punih identifikacionih i bezbjednosnih provjera, da bi se došlo do konačnog rezultata revizije.”

Tridesetšestogodišnji Al-Hiyari u arapskoj štampi je predstavljen kao najopasniji od aktivista za kojima se traga i kao jedan od lidera lokalnog ogranka Al-Qaide u Saudijskoj Arabiji.Takođe se navodi da je u ovu zemlju ušao “nakon što je vojnu obuku dobio u BiH”. Prema istim navodima, on je oženjen Bosankom, s kojom ima dijete.
XS
SM
MD
LG