Dostupni linkovi

Investicije su ključ razvoja Kosova


Kosovski premijer Bajram Kosumi je istakao da je na Kosovu povoljna klima za investicije u oblasti energetike, mobilne telefonije, poljoprivrede i putne infrastrukture.

„Kosovo ima potencijala da bude veliki snabdevač električnom energijom. Posmatrajući u kratkoročnom periodu, privreda se ne može razvijati uz ograničenja u oblasti energetike. Gledajući u dugoročnom periodu razvoja, sa potencijalom koji ima, Kosovo može biti jedan od najvećih snabdevača električne energije u regionu. Svetska banka i Evropska unija nude podršku za ovaj sektor. Kosovo ima oko šest milijardi tona rezervi uglja.»

Premijer je istakao kako je najveća smetnja razvoju činjenica da je Kosovo u situaciji da su jedini izvor budžeta takse koje se naplaćuju na granici i da Vlada nema monetarnu politiku.

Ocenjujući investicije najvećim faktorom za razvoj privrede na Kosovu, savetnik IV stuba UNMIK-a, zaduženog za ekonomski razvoj, Andreas Vitkovski, je zatražio da se sačuva stvoreni ambijent za investicije tokom poslednjih šest godina.

“Najznačajnije investicije su sada u novim oblastima, stvaranje novih preduzeća koja će proizvoditi nove proizvode, što će voditi napred privredu Kosova. Investicije su ključ za to.“

Nezavisno od mnogih pogodnosti koje su stvorene, domaćim i inostranim investitorima i dalje ima mnogo smetnji koje ne dozvoljavaju poveanje interesovanja za investicije, smatra predsednik Privredne komore Kosova Ismail Kastrati.

“Političke prilike nisu stabilne, strani investitor se dvoumi da investira na Kosovu, pošto ne zna kakva je sutrašnjica Kosova. Javna infrastruktura nije dovoljno povoljna, kreditne mogućnosti nisu pogodne, imamo kratke rokove i velike kamatne stope, dok iznosi kredita nisu takvi da mogu potpomoći neku ozbiljniju investiciju.“

Premijer Kosumi je ocenio da će, izradom srednjoročne nacionalne strategije ekonomskog razvoja, tačno biti identifikovane oblasti u kojima treba investirati, ali istovremeno stvoriti i olakšice za investitore. Izrada takve strategije je zatražena od zvaničnika Evropske unije
XS
SM
MD
LG