Dostupni linkovi

Luka Karadžić ne vjeruje u bratovu predaju


Brat najtraženijeg haškog optuženika, Luka Karadžić, tvrdi da je odluka Radovana Karadžića da se ne predaje Haškom tribunalu strateška, jer bi RS njegovim hapšenjem ili predajom nestala:

“Znači, vojni vrh i politički vrh optuženi su za genocid i nema toga, ja stalno govorim, advokata i nema toga papira na svijetu da bi ih mogao odbraniti i osloboditi od te optužnice. Znači, ako se oni osude za genocid, automatski se donosi odluka da je RS nastala na genocidu, a kao takva, po svim međunarodnim konvencijama, odnosno po međunarodnom pravu, ne može da postoji i automatski bi bila ukinuta - i vratilo bi se, znači, na pređašnje stanje.”

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da međunarodne snage u BiH nisu uspjele u nekoliko vojno-obavještajnih akcija hapšenja Radovana Karadžića, Luka Karadžić odgovara:

“Što se mene tiče, ja mislim da nikome ne odgovara u međunarodnoj zajednici, pa čak mislim da ne bi odgovaralo ni gospodinu Ešdaunu, ponajviše, da se moj brat uhapsi, jer ja ponavljam da je on lobirao nekada za rukovodstvo srpsko, odnosno za Radovana, da je dolazio na Pale kao naš prijatelj, da su razmjenjivali pisma, savjete, dok nije gospodin Ešdaun došao na ovu funkciju, odnosno prije toga se malo bio prestrojio - ne znam koji su razlozi.”

Brat najtraženijeg haškog optuženika ne vjeruje u priču da Ratko Mladić pregovara o predaji za pet miliona dolara i smatra da je riječ o manipulacijama:

“Ja ne vidim ko je taj koji je spreman da proda svoju glavu za pet miliona dolara. Uopšte mi to ne ide u glavu. Znam da te manipulacije postoje, ali znam i da postoje te ponude, jer sam imao lično iskustvo.”

Luka Karadžić tvrdi da od 1998. godine nema nikakvog kontakta s bratom, ali i dodaje da se i dalje vrše pritisci na porodicu:

“Pa, dobro, ima pritisaka, ima praćenja, ima razgovora. Ali, to je sve više uobičajeno, mi smo na to više navikli. Ti razgovori vode se uglavnom po jednom zacrtanom, ono što se kaže, scenariju - uobičajeno.”

Brat Radovana Karadžića smatra da RS polako nestaje, da se njene institucije obrušavaju i, kako kaže, utapaju u unitarnu BiH. Odgovornost za ovo, prema njegovom mišljenju, snosi aktuelno rukovodstvo entiteta i SDS-a. Na pitanje da li Radovan Karadžić prati politička zbivanja u zemlji, Luka kaže:

“Ustvari, ja vjerujem da je on informisan o čemu se radi i da vidi šta se sve radi tamo. I mislim da je mnogo tužan.”

Luka Karadžić i danas vjeruje da je njegov brat, kako kaže, legenda i najpopularniji Srbin među običnim narodom. Optužujući aktuelno rukovodstvo SDS-a za izdaju RS-a, on ipak dodaje da u ovoj stranci još uvijek ima Karadžićevih pristalica.
XS
SM
MD
LG