Dostupni linkovi

BEOGRAD / PODGORICA


Vlada Srbije i prosrpske političke stranke u Crnoj Gori pozdravile su danas jučerašnji poziv Parlamentarne skupština Saveta Evrope upućen evropskim državama da obezbede svakom građaninu biračko pravo.
Poziv na ukidanje ograničenja u glasanju državljana jedne evropske zemlje u drugoj Vlada Srbije i opozicione stranke u Crnoj Gori ocenile su kao potvrdu svojih zalaganja da državljani koji žive i imaju pravo glasa u Srbiji dobiju pravo glasa i u Crnoj Gori kako bi glasali na referendumu o državnom statusu.
"Kršenje prava glasa ne sme se pravdati političkim razlozima i zbog toga je, posle jasnih preporuka Saveta Evrope neophodno da u mirnoj atmosferi i bez strasti radimo na obezbeđivanju prava svih državljana Crne Gore koji žive u Srbiji da mogu da glasaju na eventualnom referendumu", rekao je Srđan Đurić, portparol Vlade Srbije u izjavi emitovanoj na početku centralne informativne emisije državne televizije.
Stranke crnogorske vladajuće koalicije - Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija ocenile su da stav Parlamentarne skupštine Saveta Evrope nema nikakve veze sa Srbijom i Crnom Gorom i da se iz tog dokumenta ne mogu se izvlačiti nikakve posledice kada je reč o referendumu u Crnoj Gori.
Isti stav je izrazio i Blagota Mitrić, sudija Suda državne zajednice Srbije i Crne Gore rekavši da se preporuka "odnosi na pravo državljana koja žive u ionostranstvu, a da je opšte poznata činjenica da je i po izbormom pravu Srbije i po pravu Crne Gore domicil ima prioritet u izbornom pravu".
Evropski parlament je ocenio da bi u slučaju da su matična država i država prebivališta različite prednost pri glasanju na parlamentarnim i predsedničkim izborima bila data u matičnoj državi, a na lokalnim izborima u državi prebivališta.
XS
SM
MD
LG