Dostupni linkovi

Istraga nevladinih organizacija o pogibiji gardista


Obrazlažući razloge zbog kojih su beogradski Centar za ljudska prava i Centar za protivratnu akciju osnovali Komitet za utvrđivanje istine o pogibiji dvojice gardista Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u Topčiderskoj kasarni, predsednica Upravnog odbora Centra za antiratnu akciju Vesna Pešić podsetila je da isti odbor osnovan kada je nestao Ivan Stambolić i dodala da nema dizanja ruku ni od ovog slučaja:

“Od današnjeg dana mi smo formirali taj odbor koji će se baviti traganjem za istinom u vezi sa tragedijom u Topčideru. I na prvom našem konsultativnom sastanku mi ćemo napraviti red poteza i akcija koji će ići za time da zaista stalno u javnosti držimo tu temu otvorenom, da kažemo da mi ne dižemo ruke i da pokušamo zaista do istine da dođemo.”

Pešićeva je naglasila da će, pored istaknutih predstavnika ove dve nevladine organizacije, član Odbora biti i advokat Božo Prelević, nekadašnji predsednik državne Komisije za ispitivanje okolnosti pod kojima su nastradali gardisti.
Podsećamo da su Jakovljević i Milovanović stradali 5. oktobra prošle godine u beogradskoj kasarni Topčider, a vojni istražni organi su naveli da nije bilo učešća trećeg lica, dok je državna komisija utvrdila da je u ovom tragičnom dogođaju učestvovala i treća osoba.
Predmet je, inače, nakon ukidanja vojnog pravosuđa, početkom ove godine, prenet u nadležnost beogradskog Okružnog suda. Istovremeno, advokat porodice Jakovljević, Vladan Batić, kazao je da je nezadovoljan postupanjem Tužilaštva, da je juče poslat zahtev da veštaci vojnih istražnih organa i veštaci državne komisije usaglase nalaze, ali je istakao da je nemoguće usaglasiti laž i istinu, te da očekuje da će biti zakazano novo super veštačenje:

“Verujem da će to veštačenje biti potpuno indentično nalazu veštaka državne komisije i da ćemo jednu od dve dileme i jedno od dva pitanja definitivno otkloniti. Jel’ prvo pitanje da li su se međusobno poubijali, odnosno jedan ubio drugog, pa ubio sebe, i dobićemo odgovor da to nije moguće, nego da je to treće lice, a odgovor na drugo pitanje: koje je to treće lice. Mislim da će se polako sužavati krug mogućih izvršilaca.”

Batić je takođe naglasio da je, dan pre uviđaja, podzemni objekat Karaš u kasarni Topčider čišćen paročistačima, kako istražnom sudiji ne bi palo na pamet da izvrši DNK analizu.

“Mislim da postoji direktna uzročno-posledična veza između vojnog podzemnog objekta Karaš u Kasarni u Topčideru i stradanja dvojica gardista, kao što i dalje mislim da postoji uzročno-posledična veza između skrivanja haških optuženika i smrti dvojica gardista i mislim da će vreme to dokazati. Prva i osnovna stvar zašto u to sumnjam je zašto nije urađena DNK analiza.”

Očekujem da saznam istinu o pogibiji svog sina, kazao je Janko Jakovljević, otac nastradalog vojnika Dragana, ali i istovremeno ostavio i dozu reserve:

“Malo sumnjam, jer devet meseci je prošlo. Zahtevao sam susret sa gospodinom premijerom Koštunicom, već deset dana odgovora nisam dobio, vidim da nisu čista posla.”
XS
SM
MD
LG