Dostupni linkovi

Iranska enigma


Nakon najžešće izborne kampanje u 26-to godišnjoj istoriji Islamske republike, iranski zvaničnici su apelovali da građani u što većem broju izađu na birališta. Reporter Radio Farda bilježi razmišljanje mladića iz Teherana.

“Ne podržavam niti jednog od dvojice kandidata, ali jedan od njih će biti ionako izabran. Došli smo da glasamo i da izaberemo onoga koga smatramo boljim.”

Prva runda glasanja, prošlog petka, bila je u znaku prigovora nekih kandidata o nepravilnostima i krivotvorenju rezultata.
Iranski predsjednik u odlasku Mohamed Hatami je, nakon što je danas glasao, istakao da je Vlada odlučna da osigura poštene izbore.

“Ono što je važno za Vladu i za Ministarstvo unutrašnjih pslova je da organizujemo fer izbore. Prekršaji se ne smiju dogoditi niti u jednoj fazi izbornog procesa.”

Istraživanja pokazuju da je iranska javnost podijeljena. Srednja klasa podržava pragmatičnog i umjerenog političara, 70-to godišnjeg Hasemija Rafsandžanija, koji obećava nastavak reformi i popravljanje odnosa sa Sjedinjenim Državama. Iranska radnička klasa, siromašni i ljudi sa jakim vjerskim ubjeđenjima glasaće, po svemu sudeći, za gradonacelnika Teherana 48-mo godisnjeg Mahmuda Ahmedinedžada, samoproglašenog fundamentalistu.

Rafsandžani priznaje da je izborna trka veoma tijesna, ali takođe vjeruje da ima blagu prednost u odnosu na rivala. Ukoliko i ne bude izabran, Rafsandžani, kako ističe, namjerava da ostane aktivan u političkom životu.

“U svakom slučaju sam odlučan da služim revoluciji i narodu, dok god sam živ. Bez obzira hoću li biti predsjednik Irana ili ne, moj cilj je da imam političku ulogu u istoriji.”

Ahmedinedžad za sebe kaže da je samo skromni sluga naroda I obećava novu eru u političkom životu Irana.

“Danas, uz Božiju pomoć, počinje nova era u političkom životu zemlje. Entuzijazam i učešće naroda u prvom krugu izbora i danas u drugom krugu, uz Božju pomoć, biće početak novog pokreta, koji će ovu naciju voditi ka razvoju i napretku.”

Ahmedinedžadovi protivnici strahuju da će u slučaju njegove pobjede doći do kadrovskih čistki u Vladi, kao što je to bio slučaj i u gradskoj upravi Teherana. Ministarstvo kulture, unutrašnjih poslova, ekonomije i energije za sada drže pristalice Rafsadžanija. Neki Iranci i Iranke, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade Sirin Ebadi, su najavili da neće glasati, jer izbori ionako neće biti pošteni.
XS
SM
MD
LG