Dostupni linkovi

Nikolić je bio među dobrovoljcima, ali ne u Antinu


Nekadašnji komandant jedinice dobrovoljaca u kojoj je bio i lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Srećko Radovanović, u izjavi za naš program kaže da Nikolić nije učestvovao u ratnim dejstvima u Antinu, ali da se Tomislav Nikolić priključio ovoj jedinici polovinom novembra 1995. godine. To znači da je Tomislav Nikolić na ratištu u Hrvatskoj bio tri nedelje pre nego što je on to sam govorio poslednjih dana, a što se ponavljalo i u zvaničnim saopštenjima Srpske radikalne stranke.

“Mi smo otišli u drugoj polovini novembra, otprilike negde 15. do 20. novembra, a tamo smo bili otprilike do kraja januara. Ja sam bio Tomi neposredano komadant jedinice, mi tu nismo imali nikakva dejstva. Imali smo dejstva u Baranji i imali smo dejstva pri oslobađanju Nove Tenje i došli smo do Osjeka. U samom Antinu mi uopšte nismo imali nikakvih dejstava, jer je to mesto bilo već oslobođeno ibilo je par kuća koja su držali Hrvati ali to je bila jedna porodica, muž i žena i dvoje dece i još jedno staračko domaćinstvo i jedno staračko srpsko domaćinostvo. Znači, u celom Antinu je bilo te tri porodice. Znači, Toma je bio sa samo tom jedinicom bio dva meseca i bio je, da kažem, kao štabski oficir ili četni pisar. On nije učestvovao ni u jednom našem dejstvu ratnom, bilo u napadu bilo u odbrani.”

Komentarišući izjavu Srećka Radovanovića, nekadašnjeg komandanta jedinice dobrovoljaca u kojoj je bio i lider Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, generalni sekratar ove stranke Aleksandar Vučić kaže za naš program da ostaje pri ranije iznetoj tvrdnji da je Nikolić došao u Antin 6. decembra.

“Tomislav Nikolić je čovek koji je, ne apsolutno nevin, nego, naravno da nije učestvovao u ni u kakvim zločinima, kao što i potvrđuje taj čovek, ali Tomislav Nikolić prema podacima koje imamo i to vrlo preciznim podacima 5. decembra odnosno 6. decembra je došao u Antin. I tu nema velike filozofije. Ali nema zločina ni 20. novembra kao što ona otprilike to saznaje. Imamo neke ljude koji imaju dnevničke beleške i to možemo da upoznamo bilo koga koga interesuje šta se zbivalo. Poslednja ubistvo što se dogodilo negde 3. i 4. i 8. novembra tako da je potpuno svejedno kako ćete to tumačiti ili ne.”

Tvrdnju da je Tomislav Nikolić kao dobrovoljac bio prisutan u Antinu u vreme kada je počinjen zločin nad civilima u ovom istočnoslavonskom selu iznela je nedavno predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, protiv koje radikali najavljuju krivičnu prijavu.
XS
SM
MD
LG