Dostupni linkovi

BRISEL


U Briselu je zavrsena međunarodna konferencija podrske irackim vlastima. Organizatori, Evropska unija i Sjedinjene Americke Drzave, potvrdili su odlucnost da nastave podrsku politickim i ekonomskim reformama u Iraku i pozvali i ostale zemlje da se ukljuce u taj proces. Od vlasti u Bagdadu je zatrazeno da politicke procese u zemlji otvore i za sunitsku zajednicu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je otvarajuci skup ponovio podrsku Iracanima u obnovi zemlje.
"Iracani moraju usaglasiti nacrt novoga ustava u sirokom procesu koji ce biti transparentan i otvoren za sve i koji ce zadovoljiti potrebe svih zajednica. Postizanje konsenzusa o novom ustavu zahtevace kompromise, ali vec smo videli da su kompromisi u Iraku moguci i plodonosni", rekao je Kofi Annan.
Jean Asselborn, ministar inostranih poslova Luksemburga, drzave trenutno pz da Ujedinjene nacije dobiju "zaista centralnu ulogu" u Iraku.
Americki drzavni sekretar Condoleezza Rice je izjavila da ce terorizam biti pobedjen ako bude pobedjen u Iraku, ne elaborirajuci kako bi poraz terorizma u Iraku uticao na terorizam u drugim delovima sveta. Na pitanje kako bi Washington reagovao na evenutalnu smrtnu kaznu bivsem diktatoru Saddamu Husainu, Rice je odgovorila da je to iracko sudjenje i iracka stvar, ali da bi sudjenje trevalo da bude pravedno.
U radu konferencije su ucestvovali i ministri spoljnih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drzavne zajednice Srbije i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG