Dostupni linkovi

SARAJEVO


Predsedništvo Bosne i Hercegovine je zatražilo danas da se do kraja ove sedmice sastane sa čelnicima političkih stranaka na vlasti i predsedavajućim Saveta ministara Adnanom Terzićem kako bi pokušali da reše krizu u vladi nastupilu smenjivanjem Mladena Ivanića sa položaja ministra diplomatije i njegovim odbijanjem da napusti taj položaj.
SARAJEVO
Predsedništvo Bosne i Hercegovine će za nekoliko dana predložiti kandidata za zamenika ministra inostranih poslova, rekao je član Predsedništva Ivo Miro Jović bosanskohercegovačkoj agenciji ONASA.
Govoreći o sadašnjem ustrojstvu Bosne i Hercegovine član državnog Predsedništva iz hrvatskog naroda je rekao: "imate jednu kuću, dve sobe i dva kreveta, a trebaju da spavaju tri čoveka".
Na pitanje da li to znači zalaganje za treći entitet Ivo Miro Jović je rekao agenciji "Onasa": "Pa, možda i to. Ako ga jedan narod ima, zašto ne bi imali i druga dva. A ako nema jedan narod, neka nemaju ni druga dva."
BEOGRAD
Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić je ocenio da najavljeni dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića 11. jula u Potočare na obeležavanje desetogodišnjice genocida koji su nad Bošnjacima iz Srebrenice počinile srpske snage pod komandom Ratka Mladića predstavlja "moralni i ljudski čin".
Rekao je beogradskom dnevniku "Danas" da ta poseta može samo da doprinese poboljšanju odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije, ali je izrazio žaljenje što Skupština Srbije nije "došla do tog nivoa" da osudi zločin počinjen u Srebrenici.
NOVI SAD
IZVRSSNO VECHE VOJVODINE UPUTILO JE DANAS INICIJATIVU REPUBLICCKOJ VLADI DA 11. JULI PROGLASI ZA DAN ZZALOSTI U SRBIJI.KAKO JE SAOPSSTENO, USVAJANJEM TE INICIJATIVE NA DOSTOJAN NACCIN BI SE OBELEZZILO STRADANJE NEVINIH ZZRTAVA U SREBRENICI, KOJE SE DOGODILO PRE DESET GODINA.U SAOPSSTENJU SE DODAJE DA JE INICIJATIVA USVOJENA NA PREDLOG PREDSEDNIKA POKRAJINSKE VLADE BOJANA PAJTICHA.RANIJE TOKOM DANA SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA I KOALICIJA "ZAJEDNO ZA VOJVODINU" UPUTILI SU SKUPŠTINI I IZVRŠNOM VEĆU VOJVODINE PREDLOG DEKLARACIJE O SREBRENICI, U KOJOJ SE POZIVAJU SVI ORGANI SRBIJE I DRŽAVNE ZAJEDNICE SRBIJE I CRNE GORE DA SE POKLONE SREBRENIČKIM ŽRTVAMA.
SISAK
U Hrvatskoj je danas obeleženDan antifašističke borbe i 64. godišnjica osnivanja prve antifašističke jedinice u tadašnjoj okupiranoj Evropi - Prvog sisačkog partizanskog odreda.
Istovremeno je udruženje "Uzdanica '90" najavilo pohod do jame Jazovka, blizu Sošica, gđe je najavljeno održavanje mise zadušnice za pripadnike ustaških i domobranskih jedinica koje su, kako navode organizatori, partizani bacili u tu jamu u maja 1945.
BEOGRAD
Jadranka Janjić iz Zagerba, čiji je suprug novembra 1991. odveden iz vukovarske bolnice i koji se i danas zvanično smatra nestalim, svedočila je danas u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u procesu grupi od šesnaest pripadnika srpskih paravojnih formacija optuženih za ratni zločin počinjen u noći između 20. i 21. novembra 1991. ubistvom oko dve stotine Hrvata na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara.
Svedokinja je prepoznala Stanka Vujanovića, jednog od optuženih rekavši da od njega samo želi da čuje gde joj je suprug pokopan.
BEOGRAD
Suđenje osobama optuženim za ubistvo četiri člana Srpskog pokreta obnove i za pokušaj ubistva lidera stranke Vuka Draškovića u insceniranoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca u jesen 2000. pred samim je krajem. Danas su završne reči dali državni tužilac i deo odbrane.
Tužioci su za optužene tražili maksimalne kazne, a njihova odbrana oslobađajuće presude.
Optuženi su bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek, nekoliko članova te jedinice, bivši načelnik Resora državne bezbednosti Srbije Radomir Marković, bivši šef beogradskog centra državne bezbednosti Milan Radonjić, bivši šef beogradske policije Branko Djurić i bivši šef Uprave carina Mihalj Kertes, kao i bivši čelnici saobraćajne policije Vidan Mijailović i Dragiša Dinić.
BRISEL
SSef diplomatije Srbije i Crne GoreVuk Drasskovich izjavio je danas u Briselu, da je "nezavisno Kosovo moguche samo silom, protivno volji Srbije", rekavssi da je Beograd spreman na kompromis i da uzor za ressenje mozze biti svojevremeni plan Z-4 za srpsku Krajinu u Hrvatskoj.A sve ssto je protivno volji Srbije, podvukao je Drasskovich, izazvache destabilizaciju, i u Srbiji,i u regionu rekao je Drakosich.
PRIŠTINA
Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) je danas demantovala navode nekih kosovskih medija prema kojima je pre dva dana pokušano ubistvo ministra za povratak u Vladi Kosova Slavišu Petkovića.
Kosovski mediji su javili daje jedno vozilo pratilio automobil u kojem je bio ministar Petković i to od granice sa Makedonijom do raskrsnice kod Lipljana. UNMIK je objavila da je patrola kosovske policije zaustavila to vozilo u Čaglavici i da je ustanovljeno da je taj vozač samo pokušavao da pretekne vozilo u kojem je bio ministar Petković.
VRANJE
Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musljiju, nekadašnji vođa albanskih paravojnih formacija koje su delovale na jugu Srbije izjavio je danas agenciji "Beta" da ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić i čelnik Koordinacionog tela vlade Srbije za Kosovo i jug Srbije Nebojša Čovića "šalju orkestrirane poruke" kojima žele da vrate ratne nemire na to područje.
Agencija "Beta" navodi da je Musljiju komentarisao ocenu ministra Davinića da bi početak rešavanja statusa Kosova mogao izazvati bunt Albanaca na jugu Srbije i zalaganje Nebojše Čovića za gradnju vojne baze u Bujanovcu.
PODGORICA
Improvizovana kapela koju je prošle sedmice postavila na vrhu planine Rumije Srpska pravoslavna crkva biće uklonjena ukoliko se bude ispostavilo da za taj objekat ne postoji potrebna dokumentacija, objavilo je danas Ministarstvo uređenja prostora Crne Gore.
Crnogorska agencija "Mina" je javila da je upotrebu vojnog helikoptera kojim je objekat postavljen na vrh planine odobrio Generalštab Vojske Srbije i Crne Gore.
Srpska crkva je svoj objekat postavila na mestu na koji već vekovima jednom godišnje posećuju Barani sve tri veroispovesti.
PODGORICA
Skupština Crne Gore je objavila nakon dvodnevne žučne rasprave da će sutra glasati o izmenama Ustavne povelje i Zakona o njenom sprovođenju koje je Skupština Srbije usvojila još ranije.
Rasprava se danas uglavnom vodila oko toga da li bi državljani Crne Gore koji žive u Srbiji trebalo da glasaju na crnogorskom referendumu ili ne.
BEOGRAD
Skupstina Srbije usvojila je Zakon o Vladi koji je predsednik Srbije krajem maja odbio da potpisse zato ssto je smatrao
da su pojedine njegove odredbe neustavne.
SARAJEVO
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas zaključak kojim Vladu Federacije obavezuje da u roku od 60 dana pripremi celovitu informaciju o stanju u Federalnom ministarstvu odbrane sa predlogom rešenja.
Protiv Ministarstva odbrane Federacije BiH je podneto do sada više od hiljadu tužbi po raznim osnovama, uključujući i one iz oblasti radno-pravnih odnosa, plata, regresa i nezakonitog prekida radnog odnosa.
SARAJEVO
Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Bosni i Hercegovini objavila je danas početak kampanje obezbeđivanja detaljnih informacija građanima, naročito povratnicima, o tome kako da ostvare svoja socijalna prava.
BRISEL
U Briselu je zavrssena jednodnevna međunarodna konferencija podrške iračkim vlastima.
Organizatori, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su potvrdili na konferenciji odlučnost da nastave podršku političkim i ekonomskim reformama u Iraku i pozvali i ostale zemlje da se uključe u taj proces.
Od vlasti u Bagdadu je zatraženo da političke procese u zemlji otvore i za sunitsku zajednicu.
Detalji pomochi Iraku biche precizirani iducheg meseca na donatorsko konferenciji u Amanu.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je otvarajući skup ponovio podršku Iračanima u obnovi zemlje.
Žan Aselborn (Jean Asselborn), ministar inostranih poslova Luksemburga, države trenutne predsedavajuće Evropskom unijom je rekao da Unija traži da Ujedinjene nacije dobiju "zaista centralnu ulogu" u Iraku.
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je najavila nastavak međunarodnog partnerstva sa iračkim narodom i vladom rekavši da bi to partnerstvo trebalo da obezbedi vlastima u Bagdadu podršku na tri važna fronta: političkim reformama, ekonomskoj obnovi i jačanju bezbednosti i vladavine prava.
U radu konferencije su učestvovali i ministri spoljnih poslova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i državne zajednice Srbije i Crne Gore.
BAGDAD
U ssitskom delu Bagdada u sukcesivnoj ekspliziji tri automobila bombe ubijeno 19 a ranjeno 48 -oro ljudi.
BAGDAD
Američki izviđački avion tipa "U-2" pao je na jugozapadu Azije kasno u utorak, objavila je danas komanda američkih trupa u Iraku.
Za sada nisu poznati ni uzrok pada ni sudbina pilota.
Letelice tipa "U-2", koje su u upotrebi od 1955, postale su poznate široj javnosti 1960. kada je iznad Sovjetskog Saveza oboren jedan takva avion tog tipa. Pilot Gerij Pauers (Gary Powers) je zamenjen dve godine kasnije za sovjetskog špijuna Rudolfa Abela (Rudolph).
KABUL
Više od šezdeset pobunjenika poginulo je juče i danas borbama sa američkim i afganistanskim snagama na jugu Avganistana objavila je danas komanda američkih snaga u toj zemlji.
JERUSALIM
Izraelski avioni dejstvovali su popodne po Pojasu Gaze.
Nije bilo žrtava.
MANILA
Oslobođen je u Iraku Filipinac Robert Tarongoj (Tarongoy) koji je otet još novembra prošle godine.
Vest o oslobađanju ovog taoca objavla je predsednica Filipina Gloria Macapagal Arojo (Arroyo).
PASADENA / MOSKVA
Izgubljen je kontakt sa eksperimentalnom svemirskom letelicom "Kosomos – 1", prvom letelicom konstruisanom da se kreće pomoću tzv. "solarnog jedra" odnosno zračenja Sunca.
Letelica koja je jutros lansirana sa jedne ruske podmornice verovatno nije pala na Zemlju, ali je izvan planirane orbite, objavili su naučnici koji prate njeno kretanje.
MOSKVA
Rusija je sprečila dva napada na svoje nuklearne instalacije, izjavio je na konferenciji za medije general-pukovnik Igor Valjunkin, zadužen u ruskim oružanim snagama za bezbednost atomskog oružja.
Ruska agencija "Interfaks" navodi da je rekao da su napadi na atomske instalacije bili organizovano 2002. i 2003. i da su napadači pohapšeni, kao i da najveća opasnost od sličnih akcija preti od Čečena.
ZAGREB
Grupa "Bijelo dugme" večeras svira na stadionu Maksimir u Zagrebu gde se očekuje prisustvo oko 60.000 ljudi.
Ova grupa koja se ponovo okupila nakon više od petnaest godina svirala je prošle sedmice u Sarajevu, a za narednu sedmicu je najavljen koncert u Beogradu.
XS
SM
MD
LG