Dostupni linkovi

Partije tvrde da nemaju tajne službe


Dve najveće političke partije Kosova, Demokratski savez i Demokratska partija Kosova su odbacile mogućnost da one imaju tajne obaveštajne službe, ali ne i mogućnost da takve službe postoje na Kosovu.

To je komentar na tvrdnje Mariane Trits, poslanice nemačkih Zelenih, koja je u jučerašnjem izveštaju Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope ustvrdila da političke partije, preko obaveštajnih službi, kontrolišu politički život na Kosovu.

Lulzim Zeneli, portparol najveće političke partije na Kosovu, Demokratskog saveza Kosova, ističe da DSK nema svoju obaveštajnu službu i da su takve strukture u suprotnosti sa politikom partije.

„Ono što se može reći za DSK je da nijednom u svojoj petnaestogodišnjoj delatnosti njene strukture nisu delovale, niti deluju kao službe koje su u suprototnosti sa politikom i programom DSK.“

Generalni sekretar Demokratske partije Kosova, najveće opozicione partije Jakup Krasniqi, ne dovodi u pitanje delovanje obaveštajnih struktura, ali ističe kako one nisu u službi DPK:

„Mislim da DPK nema obaveštajnu službu. Na Kosovu ima ilegalnih obaveštajnih službi i postoji jedna legalna služba koja je postojala i posle rata na Kosovu, ali ona nije u službi DPK, već Kosova. Istovremeno, druge obaveštajne službe postoje ilegalno ili polulegalno.“

Suprotono od dvojice prethodnih sagovornika tvrdi Alex Anderson, šef Kancelarije Međunarodne krizne grupe u Prištini.
On ističe da je postojanje takvih sturktura štetno za Kosovo:

„Glavne političke partije imaju različite oblike obaveštajnih službi ili podzemlja i to šteti politici na Kosovu, čineći je arenom borbe za kontrolu prihoda.“

Anderson ističe da takve službe ipak utiču na politička kretanja:

„To stavlja politiku kao kraljevinu ideja u drugi plan.“

Anderson je u izveštajima MKG nekoliko puta pisao o postojanju obaveštajnih struktura u Demokratskom savezu i Demokratskoj partiji Kosova, ceneći da te službe ometaju razvoj jedne politike orijentisane prema razvoju Kosova. On smatra da se međunarodna zajednica mora suočiti sa stvaranjem jedne takve funkcionalne i legalne strukture na Kosovu.

Iako zamoljeni da komentarišu ove navode, zvaničnici UNMIK-a za informisanje su odbili da to učine.
XS
SM
MD
LG