Dostupni linkovi

Ostvarite vaša prava


“Ostvarite vaša prava”, poruka je kampanje kojom se želi podići nivo ostvarivanja pojedinačnih ljudskih prava, odnosno pomoći u rješavanju svakodnevnih problema s kojima se suočavaju građani. Brošure koje su štampane za ovu prigodu, između ostalog, nose nazive: Kako pribaviti pomoć za obnovu porušene imovine, Kako pokrenuti ostavinski postupak, ostvariti zdravstveno osiguranje u nekim specifičnim situacijama, te Kako uložiti prigovor savjesti i odslužiti civilnu službu.

Šef OSCE misije u BiH, Daglas Dejvidson, pozdravljajući ovakav način pomoći građanima, naglašava:

“Misija OSCE u BiH, zajedno s organizacijom “Vaša prava”, nada se da će pomoći bh. građanima kako bi bolje razumjeli koja su im socijalna prava na raspolaganju i kako ih oni mogu ostvariti. Danas u BiH postoji čitav niz institucija i vladinih tijela koja se bave ljudskim pravima. Međutim, za nas se postavlja pitanje kako smanjiti jaz između građana i vlade da bi postojeći mehanizmi zaštite bili učinkoviti i dostupni svima”.

Predstavnik Udruženja “Vaša prava”, Una Bejtović - Mehmedović, o sedam brošura namijenjenih građanima kaže:

“Ono što je nama bilo najvažnije jeste pretočiti legislativu BiH - koja se često nalazi i na kantonalnom, i na entitetskom, pa nekad i na državnom nivou - u brošure koje su i sadržajne, konkretne, kratke i jasne za krajnjeg korisnika.”

Brošure o tome kako građani mogu najjednostavnije ostvariti svoja prava bit će dostupne u kancelarijama OSCE-a, Udruženja “Vaša prava”, te drugih nevladinih organizacija.
XS
SM
MD
LG