Dostupni linkovi

Mladić je najverovatnije u svojoj kući u Košutnjaku


Razgovor sa Tomom Walkerom, autorom članka u londonskom "Sunday Timesu", u kome se tvrdi da vlasti u Srbiji pregovaraju sa Mladićem o njegovoj predaji.


RSE: Kako komentarišete reakcije zvaničnika Srbije na vaš članak u kome tvrdite da vlasti Srbije pregovaraju sa Ratkom Mladićem o njegoj predaji? Tako je ministar pravde Zoran Stojković rekao da "ako "Sunday times" ne uhvati Ratka Mladića, niko neće".

WALKER: Razumljiva je takva reakcija jer su pregovori veoma delikatni. Ne znam u kojoj je meri Vlada direktno uključena u pregovore. Ali evidentno je da poslednjih nekoliko meseci deo biznismena u Srbiji, takozvani oligarsi žele da se pitanje saradnje sa Haškim tribunalom napokon reši, jer su njihovi poslovni interesi vezani za integraciju zemlje u Evropsku Uniju, tako da je Vlada na neki način po strani čitavog ovog procesa. Međutim, informaciju o pregovorima sa Mladićem dobili smo i iz izvora iz same Vlade, kao i iz diplomatske zajednice, tako da je naša storija utemeljena na pouzdanim informacijama.

RSE: Da li ste stoprocentno sigurni da su pregovori u toku?

WALKER: Kao što sam rekao, imamo potvrdu iz Vlade Srbije kao i diplomatskih izvora. Prema našim informacijama u pregovore su uključeni delovi pojedinih obaveštajnih službi, pre svega ruske, a moguće je i američke. Dakle, pregovori su u toku.

RSE: Kažete da je Vlada Srbije po strani pregovora. Da li je barem informisana o njima?

WALKER: Može se reći da su delovi Vlade u toku. Da li informišu ostale kolege zaista ne znam.

RSE: Mislite na zvaničnike na najvišem nivou ili na srednjem?

WALKER: Reč je o zvaničnicima visokog ranga.

RSE: Pominjete oligarhe. Međutim, neki od njih nisu previše zainteresovani za evropske integracije jer bi u slučaju poptunog otvaranja tržišta u Srbiji izgubili sadašnju monopolsku poziciju. Ko su, dakle, ti oligarsi?

WALKER: Ne mogu govoriti o imenima...

RSE: O kom profilu je reč, kojim krugovima pripadaju?

WALKER: Recimo da se radi o krugovima bliskim uvozno izvoznim poslovima, zatim bankarskim. Za nekolicinu se veruje da imaju značajne poslovne interese u Londonu. Oni su veoma aktivni u ovim pregovorima, kao što su bili i u prethodnim slučajevima dobrovoljne predaje haških optuženika, na primer generala Neboše Pavkovića.

RSE: Da li su oni samo posrednici, ili i inicijatori čitavog procesa?

WALKER: To je otvoreno pitanje. Oni svakako daju novac tako da se može reći i da stoje iza pregovora.

RSE: Da li je prema vašim saznanjima Ratko Mladić u Srbiji ili u blizini?

WALKER: Prema mojim saznanjima, može se reći sa 90 odsto verovatnoće da je Ratko Mladić u Beogradu, najverovatnije u svojoj kući u Košutnjaku. Da li će se na kraju i predati teško je reći, jer je on u u specifičnom psihičkom stanju. Dakle, s jedne strane razmišlja o dilu sa novcem, ali moguće je i da izvrši samoubistvo ako bi policija pokušala da ga uhapsi. Teško je reći da li će se on naći u Hagu do desete godišnjice masakra u Srebrenici ili je možda realnije očekivati da to bude u avgustu ili nešto kasnije.

RSE: Ali, ako je Mladić, kao što kažete verovatno u svojoj kući u Beogradu, zvuči neverovatno da mu policija nije već ušla u trag i uhapsila ga.

WALKER: Odavno se vodi debata da li policija može da mu uđe u trag ili ne. Pominjano je u više navrata poslednjih godina da je Mladić viđen u restoranima, na fudbalskim utakmicama i slično. Mislim da su srpske vlasti namerno stvarale dimnu zavesu ističući da ne mogu da ga pronađu. Ja mislim da one odavno znaju gde se Mladić u osnovi nalazi. I mislim da su osnovane informacije da su mu delovi vojnoobaveštajne službe pružali zaštitu u kasarnama Armije Srbije i Crne Gore. Dakle, postoje informacije gde se on u osnovi krije, jedino je pitanje da li ga je moguće uhapsiti bez velikih žrtava jer ga štiti veoma razgranata mreža telohranitelja.

RSE: Da li je njegova kuća u Košutanjaku adresa na koju je ukazivala u nekoliko navrata glavna Haška tužiteljica Karla Del Ponte?

WALKER: Mislim da je reč o istoj adresi. Mada su pominjana i neka druga mesta, tako da ne mogu da tvrdim sa sigurnošću na šta je konkretno mislila Karla Del Ponte kada je govorila da zna gde se krije Ratko Mladić.

RSE: Kakvu zaštitu Mladić uživa? Verovatno je reč o nekoliko prstenova telohranitelaj oko njega.

WALKER: To zaista ne znam.

RSE: Kakva je verovatnoća da će Ratko Mladić pristati na dil sa novcem?

WALKER: Po mojim saznanjima, prošle sedmice dil sa novcem je bio u priličnoj meri u igri. Pet miliona dolara koji se pominju imaju i simbolično značenje, jer toliku sumu su ponudile i SAD za njegovo hapšenje. Po mojim saznanjima pregovori su u jednom trenutku bili prilično odmakli. Kome će taj novac biti sve namenjen, na koji bankovni račun isplaćen, to su detalji koji bi se tek utvrdili. Mešutim, transfer samog Mladića u Hag je mnogo osetljivije pitanje.

RSE: Ako se Ratko Mladić predomisli, da li će pokušati da ga uhapse srpske snage ili neke strane? Pominjalo se u više navrata da se, na primer, u regionu nalaze agenti britanske obaveštajne službe MI6.

WALKER: Mogli bi da budu involvirani. Prema mojim informacijama iz Srbije, saradnja između BIA (Bezbednosno informativne agencije Srbije) i CIA i MI6 je veoma dobra, a poslednjih godinu dana je naročito ojačana. Ove strane službe pomažu BIA, ali smatram da su srpske snage sposobne da same uhapse Ratka Mladića.

RSE: Naravno, postavlja se pitanje da li je ličnost, kakva je Mladić, zaista spremna da se preda zbog novca, makar to bilo i 5 miliona dolara.

WALKER: Recimo da je verovatnoća 60 odsto. Poznato je da se Ratko Mladić protivi samom konceptu i procesima pred Međunarodnim tribunalom – u ideološkom smislu čak više nego i Slobodan Milošević. On je ubeđeni komunista sa nekada bliskim vezama sa Jugoslovenskom levicom Mirjane Marković. Iz toga proiziliazi zaključak da se on nikada neće predati, moguće je da izvrši samoubistvo. Istovremeno, on nije u najboljem zdravstvenom stanju. Čuo sam da se on navodno raspituje na kakve uslove za lečenje u Haškom tribunalu može da računa. Na kraju, možda on želi da odbrani svoje ime, pošto veruje da je nevin, tako što će to napokon učiniti pred međunarodnim tribunalom. Postavlja i pitanje da li svojim nastupom u Hagu može da dovede u pitanje kredibilitet nekog od zapadnih diplomata koji su bili aktivni u Bosni u vreme masakra u Srebrenici. Ljudi veruju da on nije bez aduta u rukavu i da u sudnici Haškog Tribunala može reći do sada nepoznate stvari.

RSE: Tekst ste završili citiranjem Vašeg izvora. "On (Mladić) će pevati kao kanarinac kad se pojavi u Hagu, videćete."

WALKER: Da. To mi je rekao jedan moj pouzdan izvor u Beogradu, koji veruje da Mladić ima štošta da kaže i da se približava vreme za to.
XS
SM
MD
LG