Dostupni linkovi

Otvorenost hrvatskog društva u usponu


Hrvatsko društvo je sve otvorenije, ali je potrebno još mnogo učiniti na uključivanju građana i civilnog društva u procese odlučivanja, zaključak je istraživanja indeksa otvorenosti hrvatskog društva, što će biti nova orijentacija Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska.

Otvorenost hrvatskog društva mjerila se u nekoliko strateških područja: medijima, položaju manjina, obrazovanju, gospodarstvu, vladavini prava i transparentnosti političkih procesa. Hrvatski predsjednik Stipe Mesić zadovoljan
je rezultatima:

„Istraživanje upućuje na to da se otvorenost hrvatskog društva na spomen područjima kreće uzlaznom linijom. Čak i na onim područjima koja su tradicijski manje podložna brzim promjenama, kao što je područje religioznosti i nacionalne pripadnosti.“

Naravno, potrebno je još raditi na dodatnom uključivanju građana i civilnog sektora u odlučivanje i kreiranje i zagovaranje javnih politika.

Utemeljitelj zaklade George Soros izrazio je zadovoljstvo novom orijentacijom Instituta Otvoreno društvo – Hrvatska. On je izrazio zabrinutost rezultatima referenduma u Francuskoj i Nizozemskoj i neuspjehom rasprave o evropskom proračunu, ali je poručio da Hrvatska mora nastaviti s reformama zbog sebe same.
XS
SM
MD
LG