Dostupni linkovi

Moguće formiranje sekretarijata za bezbednost Kosova


Ovaj će sekretarijat funkcionisati u okviru kabineta premijera Kosova i neće imati ingerencije, niti biti zamena za ministarstvo reda, čije se formiranje očekuje do kraja ove godine.

„Uloga sekretarijata će biti da započne sa identifikacijom potreba unutrašnje bezbednosti na Kosovu, što će se ostvariti sveobuhvatnim konsultacijama sa odgovornim ljudima na Kosovu, uključujući domaće institucije i političke partije, kao i sa međunarodnim prisutvom ovde“, kaže Neraaj Singh, portparol UNMIK-a.

Prema Singhu, zadatak sekretarijata će biti da prvo identifikuje potrebe iz oblasti bezbednosti i da onda preporuči odgovarajuće institucije za odgovor tim potrebama.

„Narod i institucije Kosova su one koje treba da identifikuju njihove bezbednosne potrebe.“

Analitičar za vojno-bezbednosna pitanja Ramadan Qehaja smatra da je veoma značajno što se formira ovaj sekretarijat.

„To tim pre kada smo ušli u veoma kritičnu i značajnu fazu početka utvrđivanja konačnog statusa Kosova, što zahteva da se istovremeno bavimo i pitanjem opšte bezbednosti.“

Qehaja dodaje kako u tom sekretarijatu treba da budu zastupljeni domaći i međunarodni stručnjaci, nikako ljudi na osnovu partijske pripadnosti.

„Ovaj sekretarijat, prema mom mišljenju, ne može da igra ulogu niti Ministarstva odbrane, niti unutrašnjih poslova, već će sačiniti jedan sveobuhvatni elaborat o načinu ostvarivanja unutrašnje sigurnosti.“

Sa njim se slaže i portparol UNMIK-a Singh. On ističe kako formiranje Sekretarijata treba odvojeno posmatrati od prenošenja ovlašćenja na institucije Kosova iz oblasti bezbednosti i pravosuđa.

„Ovo je odvojen proces od prenosenja ovlašćenja iz oblasti pravosuđa i policije, pošto Kosovo sada ima institucije bezbednosti koje funkcionišu“.

U svakom slučaju, ovo je dobra inicijativa, smatra analiticar Qehaja. Tim pre jer:

„Od naših institucija, od domaćeg faktora, nije bilo, da tako kažem, koga da predloži jednu takvu inicijativu, već je bilo potrebno da to učini šef UNMIK-a“.

Qehaja ističe kako nema vremena za dileme, već treba prionuti poslu i u ovoj oblasti.
XS
SM
MD
LG