Dostupni linkovi

Popunjavanje SDA Srbima i Hrvatima


Prvi put nakon osnivanja, Stranka demokratske akcije je u najuže rukovodstvo izabrala nekoliko Srba i Hrvata, a predsjednik Sulejman Tihić najavio da će ova stranka od sada biti građanska i multinacionalna:

“Mi ćemo i dalje da zastupamo interese Bošnjaka i, normalno, svih konstitutivnih naroda i Srba i Hrvata. I jačanjem bosanske opcije, jačanjem države BiH osiguravamo i garantujemo poziciju i bošnjačkom narodu. Sulejman Tihić, ili bilo ko drugi, nije nakon ovoga ništa manji Bošnjak, nije ništa manji musliman nego što je bio. Niti je Radivojević Desnica ili Ivica Šarić manji Srbin ili Hrvat, pravoslavac ili katoliko nego u nekoj drugoj stranci nacionalnoj itd. Mi želimo da budemo u prvom redu svi Bosanci, uz očuvanje etničkih vrijednosti, vjerskih prava i sloboda itd. To ne znači negiranje nacionalnoga, kao što je to prisutno kod nekih drugih političkih stranaka.”

Potez SDA, politički blef, predizborni trik ili istinsko nastojanje promjene političkog identiteta - vrijeme će pokazati, oprezni su u najvećoj opozicionoj partiji u BiH, SDP-u. Svetozar Pudarić:

“Sam izbor nekolicine ljudi u sam vrh stranke, koji treba da daju sliku o tome da se ta stranka mijenja ili promijenila, ne znači ništa dok se ne vidi kakvu politiku i na koji način stranka provodi. Mi za sada, kad je u pitanju praktično političko djelovanje SDA, ne vidimo tu promjenu o kojoj oni govore. Ostavimo vremenu da SDA dokaže u praktičnom političkom djelovanju da li se stvarno mijenja ili ne.”

Ako se uzme u obzir da gotovo neznatan broj simpatizera određenih stranaka mijenja svoje mišljenje ili opciju za koju se odlučuje, ovakav potez sigurno neće privući nove glasače, ocjenjuje analitičar političkih prilika u BiH, Šaćir Filandra:

“Intencija je u dugoročnom smislu ispravljanje političkog imidža koji SDA odvaja od SDS-a i HDZ-a i koji je, zapravo, ključni iskorak, s obzirom da, ruku na srce, SDA kad je u pitanju državnost BiH nije bila u istoj poziciji sa SDS-om i HDZ-om. I ovaj pomak ima, zapravo, za namjeru da tu različitost legitimira i nikakvih novih glasova neće biti. Naprotiv, moguća su samo u SDA-u određena protivrječja. Ona su se prilikom i kongresa i Glavnog odbora već pokazala, jer je jedna velika, velika struja tim potezom nezadovoljna.”

Novi imidž SDA, iako za sada sa simboličnim promjenama, nije naišao na jedinstveno odobravanje unutar same stranke. Međutim, njeni najistaknutiji članovi smatraju da i to pokazuje demokratski karakter Stranke demokratske akcije.
XS
SM
MD
LG