Dostupni linkovi

Kandić tvrdi da postoje dokazi protiv Nikolića


Direktorica Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić, izjavila je danas u jednom radijskom intervjuu u Beogradu da podatke o počiniteljima zločina u Antinu nema MUP Hrvatske, nego Kontraobavještajna služba Srbije.

Kandić je također kazala kako se o događajima u tom hrvatskom selu, s kraja 1999. godine, prema njenim saznanjima, pričalo i u kuloarima Skupštine, kao i među zastupnicima Srpske radikalne stranke. Reagirajući na izjavu jednog od čelnika radikala, Aleksandra Vučića, da je treba smjestiti u zatvor zbog njene tvrdnje da je potpredsjednik te stranke Tomislav Nikolić sudjelovao u zločinima nad hrvatskim civilima u Antinu, Nataša Kandić je izjavila da je u to vrijeme selo bilo "pod kontrolom Jugoslavenske narodne armije i četnika iz Srbije, a ne MUP-a Hrvatske".

''U toj dokumentaciji stoje imena komandanata jedinica JNA u Antinu. Komandanta korpusa, organa bezbednosti koji su vršili uviđaj, komandanata četničkih i drugih dobrovoljačkih jedinica. U tim dokumentima je sve o Tomislavu Nikoliću, od toga kada i sa kojim četnicima je došao u Antin, do imena četnika i drugih dobrovoljaca koji su počinili zločine. Tu je odgovor i dokaz o krivičnoj odgovornosti ili, nevinosti Tome Nikolića. Ja sam javno iznela sumnju da je on umešan u zločine u Antinu. Iz nekoliko, nezavisnih izvora sam, lično čula da je učestvovao u nekoliko ubistava u Antinu. Od nekih poslanika Skupštine Srbije sam saznala da ta priča kruži već nekoliko godina, da su je pričali i sami Radikalski poslanici. Pričalo se, navodno da je on ubio neke starce i bacio u bazen.''
XS
SM
MD
LG