Dostupni linkovi

Izvinjenje predstavnika SPC dobrodošlo


Vlada Kosova je pozdravila i ocenila pozitivnim izvinjenje koje je Albancima uputio predstavnik Srpske pravoslavne crkve na Kosovu Otac Sava Janjić. On je na skupu u Dečanima, koji je održan u petak, poručio Albancima da se izvinjava za sve što im se dogodilo tokom rata, pozivajući ih na razumevanje.

Premijer Kosova Bajram Kosumi ocenio je pozitivnom izjavu Save Janjica, kaže portparol premijera Daut Dauti:

“Na Kosovu su, kao što i gospodin Janjić zna, počinjeni teški zločini i mi znamo da on u to nije umešan. Dobro je što je dao takvu izjavu, ali zločini na Kosovu su bili dobro organizovani sa visokog političkog nivoa i zbog toga je neophodno izvinjenje državnog vrha Srbije. Međutim, i ovo je dobar korak koji Vlada Kosova poštuje."

Goran Bogdanović, zvaničnik “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” i bivši ministar u Vladi Kosova, ističe kako je svako izvinjenje za zlodela dobrodošlo:

“Svako izvinjenje i svako obeshrabrivanje ljudi koji i dan danas čine zlodela na Kosovu je dobrodošlo. Što se tiče stava SPC, on je poznat. Oni i za vreme rata nikada nisu pozivali narod na tako nešto. To je radio bivši režim i i bivši režim odgovara danas u Hagu”.

Prema rečima Bogdanovića, i Albanci treba da prihvate da su počinili zločine nad Srbima:

“Ništa to ne znači jedno izvinjenje, ako nema drugog izvinjenja i ako nema potvrde sa albanske strane da su i oni činili zla, a znamo svi da jesu, ništa manje, ni ništa više nego Srbi”.

Kosovski zvaničnici ocenjuju kako upućeno izvinjenje može uticati na poboljšanje odnosa između kosovskih Albanaca i Srba.

Portparol Vlade kaže kako će izjava Save Janjića pozitivno uticati na Albanace, ali i ističe da to nije dovoljno:

“Jedan deo Albanaca će se osećati dobro zbog upućenog izvinjenja. Ali tu nije kraj, jer su zločini veliki."

Dauti ističe kako je neophodno izvinjenje visokih političkih zvaničnika, da bi pozitivan efekat bio jos veći.
XS
SM
MD
LG