Dostupni linkovi

I ponovo “Bijelo dugme”


Posljednje pripreme pred koncert “Bijelog dugmeta”su završene. Očekuje se dolazak oko 65 hiljada posjetilaca. Goran Bregović, uprkos ostvarenoj svjetskoj slavi, ne krije da koncert u njegovom rodnom gradu izaziva uzbuđenje:

“Ja, ne znam, uzbuđeni smo, a opet sve to treba da se napravi hladne glave da bi valjalo. Pa, ja mislim da svi imamo malo tremu. Pa, neobično je. Kao, vjerovatno, fudbaleri kad igraju na domaćem terenu, nije im isto kao kad igraju na strani. Naravno da je neobično i uzbudljivo. Ali nekako, ja osjećam da je u zraku lijepo, da će svi doći. Moj razlog zašto sviram taj koncert je vjerovatno kao i njihov zašto su došli da ga gledaju - da nam bude lijepo, da odemo sa koncerta i kažemo bilo smo tamo, pjevali smo stare pjesme, bili smo zajedno i bilo nam je lijepo.”

No, koncertna atmosfera narušena je negativnom kampanjom pojedinih medija nakon politiziranog intervjua Gorana Bregovića, koji je objavio sedmični magazin “Dani”. U gradu na svakom mjestu ulični preprodavci nude karte po znatno nižim cijenama:

“Karte su se u početku prodavale po 50 maraka. Pošto je na televiziji bilo da je Bregović govorio nešto za Sarajevo, u vezi Sarajeva, ’sutridan’ su karte pale na 20 maraka. I dosta je raje, mlađe raje, došlo da proda kartu koju je platio 50 maraka za 10 maraka. Govorili su kao neću da idem radi Bregovića, izjavio tako ružne stvari za Sarajevo, za BiH - i tako to.”

“Pa, im’o sam najmanje pedeset, ’šeset’ slučajeva. Raja donesu po deset maraka i, normalno, ja vrtim, po 15, 20 prodajem, i eto. A zbog čega? Možda sinoć ono što je u hotelu, odakle je, iz Švedske javljeno, je li i boje se raja, neće da riskiraju.”

“Zbog sigurnosnih razloga prvenstveno. Znači, nije nikakava ono stvar nekog principa, baš iz sigurnosti, jer bilo je nekih špekulacija da bi se moglo nešto desiti, mada ne vjerujem, ali eto ono. Ali gledat ćemo kod prijatelja u stanu koji ima pogled na stadion, tako da ćemo ono imati neke improvizovane VIP lože, pa ono smo se odlučili prije na to.”

Nakon jučerašnje lažne dojave o postavljenoj bombi u sarajevskom hotelu “Holidej in”, koju su mnogi doveli u vezu sa održavanjem koncerta “Bijelog dugmeta”, Bregović je kratko prokomentarisao:

“Da mi sad kvari baš raspoloženje anonimna dojava, taman posla.”

Profesor sarajevskog univerziteta i sociolog Salih Fočo, komentirajući negativnu kampanju pred održavanje koncerta, koji su muzički znalci okarakterizirali kao događaj decenije, kaže da je riječ o posljedici rušenja sistema vrijednosti u BiH, ali i odrazu cjelokupnog društva:

“Proteklih 14, odnosno 15 godina bio je vrijednosni sistem rušilaštva, a ne sistem građenja, sistem vrijednosti, sistem napretka, na kraju-krajeva sistem novih kulturnih vrijednosti i njihovog dizanja na onaj stupanj koji žele generacije mladih. Ključni, zapravo, problem društveni je ovdje što je politika dominantna nad životom bila posljednjih 15 godina i što pokušava potpuno politika podrediti kulturne vrijednosti svojim mjerilima, koja su uska, koja su nekompetentna i koja ne mogu reducirati bogatstvo života na samo politčku formu.”

Stadion “Koševo” obezbjeđuje više od 500 policajaca i oko 600 redara iz obezbjeđenja, kaže Magbul Škoro, portparol MUP-a Kantona Sarajevo, napominjući da uz ovakve mjere obezbjeđenja šansa da se desi bilo šta nepredviđeno svedena je na minimum.
XS
SM
MD
LG