Dostupni linkovi

Goya pronađen u Podgorici


Slika za koju se pretpostavlja da je djelo čuvenog španskog slikara Fransisca Goye, pronađena je juče u Podgorici, kaže se u još uvijek nezvaničnoj informaciji koju prenose crnogorski mediji, a prema kojoj su juče uhapšena braća Goran i Dejan Mugoša i naknadno još nekoliko lica zbog umiješanosti u šverc ukradene slike španskog umjetnika, čija se vrijednost navodno procjenjuje na pola miliona eura. Aleksandar Čilikov, istoričar umjetnosti, je za naš radio rekao da je moguće da se radi o višestruko većoj vrijednosti:

«Ako je ta informacija tačna, ako je to autentična slika, radi se o jednoj izuzetnoj vrijednosti sa stanovišta umjetničke kulture. Na evropskom umjetničkom tržištu, mislim na velike aukcione kuće, Goya ima jako dobru cijenu i tražen je. Njegove slike se uglavnom nalaze po muzejima i jako ih malo ima u privatnom vlasništvu, tako da je veoma tražen. Vjerovatno je ta cifra mnogo veća. To bi možda bila neka početna cijena na aukciji, a pitanje je koliko bi to... sigurno bi čak i nekoliko puta veću cijenu dostiglo».

Slika «Grof Ugolino» je ukradena krajem 2001.godine u toku izložbe u Torinu i to u vrijeme obilaska, tako što se lopov neometano iskrao pored obezbjeđenja koje je navodno i sama italijanska policija tada ocijenila kao skromno. Zanimljivo je i da je, navodno, sliku isprva kupio jedan privatni kolekcionar, kao djelo nepoznatog autora za svega 250 dolara, a da je tek naknadnom ekspertizom djelo pripisano slavnom španskom majstoru. Slikom je ovekovječen lik aristokrate s kraja 13. vijeka, grofa Ugolinija, koji će zahvaljujući italijanskoj literaturi ostati upamćen po tome, što je i sam izgladnjeo, pojeo prethodno preminule rođene sinove.

Za ukradenim Gojinim djelom tragao je Interpol, za šta, zbog nedostupnosti Miloša Oparnice, šefa Kancelarije Interpola za Srbiju i Crnu Goru, nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu. Ovaj predmet je navodno predat crnogorskom specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Stojanki Radović, koja nije u mogućnosti da daje bilo kakve informacije, jer svi njeni predmeti imaju status službene tajne, što je okolnost koja vezuje ruke i Ministarstvu unutrašnjih poslova da izda saopštenje kojim bi zvanično potvrdilo, odnosno demantovalo informacije o pronađenoj slici.
Ipak, akcija policije je, navodno, rezultat četvoromjesečnog praćenja grupe krijumčara, a predstavlja, koliko je javnosti poznato, prvi u Crnoj Gori, slučaj razbijanja međunarodnog lanca krijumčara umjetnina.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore, Petar Ćuković podsjeća da se prije desetak godina desila krađa dva djela Vlaha Buhovca, ali da se to skoro može okarakterisati kao djelo amatera. Ipak, Ćuković je rekavši da kao i svi direktori muzeja, pa i onih najvećih, nije lišen strahova, dodao da je taj strah ipak manji, jer crnogorski Muzej nije meta vrhunskih kradljivaca, ali da je, bez obzira na to, njegov najvrijedniji eksponat „Ikona Filermosa“ maksimalno obezbijeđena:

«Mi smo učinili sve da nju obezbjedimo i visokom tehnologijom i fizičkim policijskim prisustvom i prisustvom naših stražara. Zbilja je mogućnost krađe svedena na minimum».
XS
SM
MD
LG