Dostupni linkovi

Bivši pripadnik "Škorpiona" pritvoren u Zagrebu


Zagrebački Županijski sud pokrenuo je danas istragu protiv pedesetdvogodišnjeg Slobodana Davidovića, nekadašnjeg pripadnika srbijanske specijalne postrojbe „Škorpioni“, kojeg se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, izvijestio je za Radio Slobodna Evropa zamjenik predsjednice Istražnog centra zagrebačkog županijskog suda Ratko Šćekić:

«Danas u 13:30 ispitan je Slobodan Davidović zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, povodom istražnog zahtjeva županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, u nazočnosti branitelja po službenoj dužnosti kojeg je postavio istražni sudac. I nakon toga je doneseno rješenje o provođenju istrage.»

Davidoviću, kojeg se tereti za ubojstvo šestorice Bošnjaka u Srebrenici ljeta 1995. godine, određen je tridesetodnevni pritvor, zbog posebno teških okolnosti izvršenja kaznenog djela, mogućnosti da sa slobode utječe na svjedoke, i da bi se spriječila mogućnost bijega.

Davidović, uz hrvatsko državljanstvo, ima i državljanstvo Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Amaterski snimak tog zločina nedavno je prikazan na suđenju Miloševiću u Hagu, a potom i u javnosti.

Slobodan Davidović uhićen je u nedjelju navečer u selu Banovci, kraj Vinkovaca. Nakon kriminalističke obrade i utvrđivanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, policija ga je sinoć dovela u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda jer je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predmet prebacio zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je da će se Davidoviću, kojeg je tražila i srbijanska policija, suditi u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG