Dostupni linkovi

Spremne tužbe protiv čelnika SDS-a


Privremena upraviteljica Privredne banke Srpsko Sarajevo, Tobi Robinson, najavila je podizanje tužbi protiv Mirka Šarovića, Milorada Govedarice, Milovana Bjelice i Dragana Kalinića zbog nevraćenih kredita podignutih preko fiktivnih firmi “Spektra” i “Matres”. Ukupan iznos koji duguje firma SDS-a “Spektra” je 1, 6 miliona, a “Matres”, čiji je vlasnik opština Istočno Sarajevo, 2,3 miliona konvertibilnih maraka.

Odgovarajući na Čavićeve optužbe da je blokiranje računa SDS-u usmjerena politika protiv ove stranke, Robinsonova navodi da ima dokumente o uzimanju kredita sa potpisima čelnika SDS-a, te pozvala Čavića da se sastanu, kako bi mu ih predočila:

“Privredna banka Srpsko Sarajevo blokirala je preko 300 računa dužnicima koji nisu izmirivali svoje obaveze, a SDS je jedan od njih.”

Robinsonova napominje da je do sada uloženo 150 tužbi, koje su trenutno u postupku pred sudovima. Ona je napomenula da je u februaru SDS-u zbog kredita od 20 000 maraka jednom već blokiran račun, te da tadašnji predsjednik stranke, Dragan Kalinić, uprkos dogovoru nije izmirio obaveze prema Banci. Stoga će, najavila je Robinsonova, imovina SDS-a biti zamrznuta, a Privredna banka priložiti tužbe za pojedince koji su odgovorni.

Što se tiče ostalih dužnika, Banka je dala kredite u visini od 45 miliona konvertibilnih maraka. Utvrđuje se čija je odgovornost:

“Problem je što je veći broj fizičkih lica uzeo novac i živi u Beogradu, a nema podataka gdje žive, niti se može ostvariti bilo kakav kontakt. Te dugove će biti veoma teško naplatiti, ali mi se nadamo pozitivnom ishodu.”

Građani od ove banke potražuju oko 11 miliona konvertibilnih maraka štednje, a potraživanja oko 180 bivših uposlenika banke su 1,5 miliona konvertibilnih maraka. Štedišama će dio novca biti isplaćen za 10-tak dana, kaže Robinson, a ostatak, kao i potraživanja radnika, zavisit će od naplate nevraćenih kredita.
XS
SM
MD
LG