Dostupni linkovi

LONDON


Ministri finansija osam po razvijenosti vodećih zemalja sveta dogovorili su se u subotu u Londonu o tome da oproste dugove grupi od osamnaest najsiromašnijih država sveta - četrnaest u podsaharskoj Africi i četiri u Južnoj Americi.
Domaćin sastanka, britanski ministar finansija Gordon Braun (Brown) je rekao da je dogovoreno da za pokrivanje duga odmah bude stavljeno na raspolaganje četrdeset milijardi dolara.
"Kada 30.000 dece umire svaki dan i kada je 100 miliona dece koja ne idu u školu uopšte potreba delovanja je očigledna. Mislim da bi mnogi roditelji u svakoj zemlji na svedu podržali akciju koju preduzimamo. I mi smo odlučni u tome da novac ide direktno narodu kome je taj novac potreban", rekao je ministar Braun.
Prema podacima svetske banke dug država podsaharske Afrike je 2003. iznosio 231.000.000.000 $, od čega je 30% duga višenacionalnim poveriocima poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.
Među 18 zemalja koje su obuhvaćene otpisom duga su Benin, Bolivija, Burkina Faso, Etiopija, Gana, Gvajana, Honduras, Madagaskar, Mali, Mauritanija, Mozambik, Nikaragva, Nigerija, Ruanda, Senegal, Tanzanija, Uganda i Zambija.
XS
SM
MD
LG