Dostupni linkovi

BEOGRAD


Konferencija o genocidu počinjenom u Srebrenici počela je u Beogradu jutros bez incidenata ali uz razmeštanje snaga policije opremljenih za razbijanje demonstracija.
Neke srpske desničarske grupacije koje su ranije na svojim skupovima u Beogradu tvrdile kako u Srebrenici 1995. nije počinjen nikakav zločin juče su najavile da će pokušati da spreče održavanje današnje konferencije pod nazivom "Srebrenica van osnovane sumnje".
Organizatori konferencije, nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo i Outreach kancelarija Haškog tribunala, najavili su gostovanje, Haškog tribunala, Saveta Evrope, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i stručnjaka za problematiku ratnih zločina iz država regije, kao i projekciju snimka na kojem pripadnici srpske paravojne jedinice "Škorpioni" u leto 1995. ubijaju na planini Treskavici južno od Sarajeva šest civila – Bošnjaka iz Srebrenice.
Skupu su od zvaničnika prisustvovali samo potpredsednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić-Marković, koja je naglasila da je na skup došla isključivo u svoje vlastito ime.
Nataša Kandić, čelnica Fonda za humanitarno pravo je rekla da činjenica da na skupu nema predstavnika vlasti Srbije "pokazuje da u institucijama još uvek postoji volja da se zadrži dobar odnos sa snagama iz vremena Slobodana Miloševića".
XS
SM
MD
LG