Dostupni linkovi

Vrijedi li slika hiljadu riječi?


I dok se cijeli svijet zgrozio nad snimcima smaknuća Srebreničana, prikazanim nedavno u Hagu, u RS-u i dalje negiraju srebrenički genocid. A o umješanosti jedinica iz Srbije u ovome masakru, nadležni organi RS-a tvrde da nemaju podatke.

Visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun upozorio je ministre odbrane i unutrašnjih poslova RS-a, Milovana Stankovića i Darka Matijaševića da nisu ispoštovali 31. maj kao rok za slanje potpunih informacija Radnoj grupi za Srebrenicu, zatraživši da se podaci s imenima lica koja su učestvovala u srebreničkom zločinu hitno dostave. U pismu koje je Ešdaun nedavno uputio ministru Matijaševiću kaže se da se pitanje umiješanosti jedinica izvan BiH u srebrenički zločin mora tretirati kao prioritetno.

Portparol Kancelarije Visokog predstavnika Ljiljana Radetić:

“U pismu ministru Matijaševiću ističe se da je MUP postigao određeni napredak, ali to nije dovoljno i svakako treba da se uradi više. Također, Visoki predstavnik u ovom pismu kaže da pitanje umiješanosti jedinica izvan BiH mora biti tretirano kao prioritetno, što uključuje otkrivanje broja i identiteta članova mješovite jedinice, sastavljene od pripadnika Ministarstva unutrašnji poslova ’Republike Srpska Krajina’, Srbije i RS-a.”

Pozivajući se na međunarodne krugove, bosanskohercegovački mediji objavili su danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a potvrdilo učešće združenih snaga MUP-a Srbije, «Republike Srpska Krajina» i Republike Srpske u događajima u i oko Srebrenice, od 10. do 19. jula 1995. godine. Istovremeno, iz izvora bliskih Komisiji za istraživanje događaja u Srebrenici, stigla je informacija da se u povjerljivim aneksima izvještaja, koji je dostavljen nadležnim institucijama RS-a krajem oktobra prošle godine, spominju imena pripadnika jedinice “Škorpion”.

U izjavi za naš radio, bivši predsjednik Komisije, Milan Bogdanić, kategorički opovrgava ove navode:

“Ja vam odgovorno tvrdim da mi nismo imali nikakav dokument koji govori ne o samo učešću 'Škorpiona' u događajima u Srebrenici, nego i o učešću bilo kojih drugih formacija, vojnih i policijskih, u događajima u Srebrenici. Ono čime je Komisija raspolagala, odgovorno tvrdim to je bilo jedno pripremno naređenje o formiranju jedne mješovite čete policije na Jahorini od jednog voda policije iz tada Krajine, iz Srbije jedan vod i jedan vod je trebao biti iz Krajine. Nigdje poslije nismo našli nikakav dokument koji bi svjedočio o učešću te i nekih drugih jedinica u tim događajima o kojima je riječ.”

Portparol direktora Policije RS-a, Radovan Pejić, takođe demantuje da je policija posjedovala dokaze o umiješanosti jedinica izvan BiH u srebreničkom masakru:

“Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a učešće policije iz Srbije u Srebrenici nikada nije potvrđeno i s tim u vezi moguće je da je neko iz Komisije, kojoj mi dostavljamo informacije, ili iz drugh struktura nešto tako izjavio. Mi intenzivno vodimo već duži period aktivnosti na tim pitanjima i radimo na kompletiranju spiska policije koja je bila u i oko Srebrenice u tom periodu.”

U trenutku kada su svijet, pa i javnost Srbije zgrozili snimci smaknuća šestorice Srebreničana, prikazani nedavno u Haškom tribunalu, u Banjoj Luci su se pojavili plakati pod nazivom “Istina o Srebrenici”.
Ovim plakatima, koji su danas osvanuli u centru grada, negira se da je Vojska RS-a u Srebrenici počinila zločin. Istraživač Marketinške agencije “Partner” Srđan Puhalo smatra da ovo ne treba da čudi, s obzirom da najveći broj građana RS-a ne želi da se suoči s istinom:

“Na ovim prostorima je teško reći da neko nije znao šta se dešavalo u proteklom ratu. Ovo je mali prostor i sve se zna. A ono što je svakako problem je da mi to čitavo vrijeme znamo, ali ne želimo, vjerovatno, da priznamo ko smo i kakvi smo - kao, mislim, ni ostali koji su takve stvari radili i prosto ne žele da rade, da se prosto suoče sa tim i da je mnoge lakše, ustvari, gledati u tuđe dvorište, a ne baviti se svojim.”

Negiranju srebreničkog genocida danas se pridružio i predsjednik RS-a, Dragan Čavić, koji smatra da se o Srebrenici može govoriti kao o teškom ratnom zločinu. Komentarišući pojavu plakata u Banjoj Luci, Čavić je rekao da je kvalifikacija o genocidu u Srebrenici preteška i naglasio da ocjenu o tome treba da daju mjerodavne međunarodne institucije.

*****

Tvrdnje medija i pojedinaca da su razne paravojne jedinice imale ratno pokroviteljstvo srpske policije, između ostalih i Škorpioni, za penzionisanog generala Vojske Jugoslavije Ninoslava Krstića, koji je danas na čelu foruma ''Za Bezbednost i Demokratiju'', nije sporno.

Pored utvrđivanja lične odgovornosti, General Krstić, ističe i važnost utvrđivanja odgovornost institucija države, za organizovanje i na kraju skrivanje počinjenih zločina.

''Ali ono što bi nas dovelo do ovog odgovora je: ko stoji iza toga? Ko je te ljude opremio? Ko im je dao zadatak i ko ih je inspirisao da to rade u ime jednog naroda? U ovom slučaju: srpskog naroda. Sama ta činjenica, čini mi se da je to i Obrad Stevanović rekao, da su 1999. godine oni bili u rezervnom sastavu MUP-a Srbije, svakako govori ko stoji iza toga. To ovi procesi moraju da utvrde. A ne vidim da se u tom pravcu nešto ozbiljnije radi.''

U izveštaju Radne grupe za sprovođenje zaključaka za Komisije za Srebrenicu navodi se je MUP Republike Srpske potvrdio učestvovanje srpske policije u Srebrenici, ali nema zvaničnih reakcija u Beogradu. Deo političke javnosti u Srbiji ne prihvata ovo kao činjenicu.

Žarko Obradović, funkcioner Socijalističke partije Srbije:

''Ja, pre svega, mislim da podatke koji su se pominjali danas treba apsolutno proveriti, pre nego što se uđe u bilo kakvo zaključivanje. I kada je reč o tome. Jer su suviše ozbiljne stvari da bi se na osnovu pojedinačnih izjava donosili tako krupni zaključci.''

Da li je bilo i kolika je umešanost srpske policije, može se objasniti i delom izjave generala Ninoslava Krstića, koji objašnjava kako je policija regrutovala rezervne pripadnike:

''Kada je u pitanju rezervni sastav MUP-a, negde od 1991. godine, pa sve do današnjeg dana, MUP je uzeo sebi za pravo da sam vrši izbor iz vojnih kartoteka i da sam sebi odabira ljude. Ja znam to kao glavni inspektor. Vrlo često smo se susretali sa tim. Što, recimo, pre 1991. godine nije bila praksa. Da su jednostavno poimenično uzeli ljude koji su možda već bili raspoređeni u nekoj jedinici. Tako da u tom delu mislim da je MUP vršio i određene zloupotrebe što se, evo, sada i ovim dokazuje.''

U izveštaju Radne grupe za sprovođenje zaključaka Komisije za Srebrenicu navedeno je da su združene snage MUP-a činili pripadnici mešovitih četa združenih snaga MUP-a «Srpske Krajine», Srbije i Republike Srpske. Zbog različitosti izveštaja, izvora informacija koje se objavljuju, za funkcionera Socijalističke partije Žarka Obradovića teško da se može doneti zaključak o učešću srpske policije u zločinima, čije snimke je proteklih dana javnost gledala na malim ekranima.

''Ja vam govorim iz razloga što i oko tih stvari i oko drugih, nažalost, i oko broja žrtava, imate različite informacije i različite izvore tih informacija. Od Haškog tribunala, do izveštaja Vlade Republike Srpske, do drugih. Ali, tu postoji jedna razlika, a razlika postoji oko mnogih stvari. I zato ja kažem, suviše su ozbiljne stvari u pitanju da bi na osnovu jedne ili više ili, ako hoćete, nekoliko izjava, se donele krupne stvari koje govore, o učešću države. Jer to posle može da prouzrokuje razne druge stvari.''

Sagovornici radija Slobodna Evropa, general Ninoslav Krstić i funkcioner Socijalističke Partije Žarko Obradović, slažu se da individualna odgovornost mora biti na prvom mestu i kažnjiva po međunarodnim pravilima. Odgovornost institucije i državnih organa, takođe je nešto sa čime se, nakon utvrđivanja činjenica moramo suočiti. Kažu ovo sagovornici.

*****

Nedavno objavljeni video snimci pogubljenja srebreničkih Bošnjaka, zbog svoje dramatičnosti i očigednosti predstavljaju važan detalj u mozaiku utvrđivanja činjenica i odgovrnosti za rat u BiH, ocjenjuje Norman Cigar, profesor strateških sudija na Američkom mornaričkom univerzitetu u Virdžiniji.

“Važan elemenat za svako suđenje, a pogotovo za suđenje Miloševiću, jesu dokazi koje Tužilaštvo može koristiti u postupku. Imali smo svjedoke i ograničen broj dokumenata, ali, kako se kaže, jedna slika vrijedi hiljadu riječi, a jedan video snimak još mnogo više. Ovo je konkretan dokaz i to, ne samo o konkretnim okolnostima slučaja, nego je to nešto vizuelno i pokazuje direktnu umiješanost srbijanskih policijskih snaga u ratu u BiH, a koje su bile direktno odgovorne lično Slobodanu Miloševiću. Taj snimak pokazuje povezanost i komandnu odgovornost na jedan veoma dramatičan način.

RSE: Kako vidite izostanak bilo kakve reakcije zvaničnika Republike Srpske o snimku pogubljenja srebreničkih civila, za razliku od srbijanskih vlasti, koje su vrlo brzo uhapsile većinu clanova jedinice «Skorpioni», koji su viđeni na video snimku kako ubijaju?

«U Srbiji je ovo očigledno za neke ljude pitanje ograničavanja dalje štete. Oni hoće da okrive neke štetne elemente u društvu, da bi spriječili neko mnogo dublje preispitivanje, koje bi podrazumijevalo cijeli sistem, odnosno glavne činioce u društvu, koje su učestvovale ili podržavale takve akcije, kao što su, naprimjer, neki vodeći intelektualci ili Srpska pravoslavna crkva. To se pokušava učiniti hapšenjem par pojedinaca, što je očigledno nastojanje da se pokuša ograničiti širenje već učinjene štete. Što se tiče Republike Srpske, tamo je teže okriviti samo neke štetne elemente u društvu, jer je cijeli centralni, politički, vojni i sigurnosni sistem bio u pogrešnoj ulozi. Zato su možda zvaničnici u Republici Srpskoj u više neprijatnom položaju, nego u Srbiji, gdje sada pokušavaju napraviti sliku da je to bila samo jedna mala jedinica koja je činila zločine, a da cijeli sistem, zapravo, nije nizašto odgovoran».
XS
SM
MD
LG