Dostupni linkovi

Kai Eide počinje specijalnu misiju na Kosovu


Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo Kai Eide najavio je da u ponedeljak, 13. juna, počinje svoju misiju na Kosovu, tokom koje će, kako kaže u intervjuu za Slobodnu Evropu, biti potpuno nezavisan od UNMIK-a.

Ilirijana BAJO (Priredio: Dragan ŠTAVLJANIN)

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa Kai Eide ističe da nije najvažniji datum za kompletiranje njegovog izveštaja UN-u, na osnovu kojeg će biti doneta odluka o početku pregovora o finalnom statusu Kosova, već da taj dokument bude kredibilan i realističan.

"Dobio sam zadatak da napravim sveobuhvatnu procenu političke situacije. To znači da će ocena primene standarda biti samo jedan deo mog rada. Generalni sekretar je zatražio od mene da se usredsredim na širi spektar pitanja."

Na pitanje: na koji način će procenjivati ispunjenje standarda, da li u statističkom smislu ili će imati u vidu i tendencije i okruženje, Eide odgovara:

"Kao što sam Vam rekao, standardi su samo jedan deo. Ja sam već pročitao sve raspoložive dokumente. Sada želim da budem na terenu, da lično utvrdim kakva je situacija, da razgovaram sa svima koji su uključeni i kojih se to tiče i, na osnovu tog neposrednog iskustva, napravim procenu. To treba da bude izveštaj i ja želim da mogu da zaista kažem da je to moj izveštaj. Zato planiram takav pristup."

Kakav će biti njegov formalni odnos kao specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija sa UNMIK-om, bilo je sledeće pitanje kolegenice Iliriane Bajo:

"Naravno da ću se konsultovati sa Sorenom Jessenom - Petersenom i čuti stavove zaposlenih u UNMIK-u, kao deo mog sveukupnog angažmana. Međutim, zadatak koji mi je dodeljen u potpunosti je nezavisan od poslova za koji je zadužena misija UN. Dakle, ja ću napraviti sopstvenu procenu i preporuke nezavisno od UNMIK-a."

Kai Eide je pisao izveštaj za potrebe UN nakon nasilja na Kosovu u martu prošle godine. O trenutnoj situaciji i glavnim izazovima kaže.

"Kao glavni izazov vidim provođenje što više vremena na terenu, da bih se neposredno uverio kakva je situacija i da je potom analiziram. Nameravam da razgovaram sa što više ljudi na Kosovu, ali i sa zvaničnicima u Beogradu, zatim predstavnicima raznih međunarodnih organizacija na Kosovu kao i involviranih zemalja. To će trajati, ali ću nastojati da pokrijem što veće područje na Kosovu, u okviru raspoloživog vremena.

Neću praviti jednostavan snimak situacije na terenu za bilo koji konkretni dan, već procenu sveukupne političke situacije kako se razvija. Nadam se progresu, da će se političke prilike poboljšavati u određenim oblastima. Kada je reč o vremenu, nije utvrđen nikakav konkretni datum. Za mene je najvažnije da svi involvirani u kosovsko pitanje tretiraju moj izveštaj kao kredibilan i realističan. To mi je glavni cilj. I to je mnogo značajnije nego sam datum.

U velikoj meri sam optimista da ću uspeti da napravim procenu, uz podršku i saradnju svih na terenu".
XS
SM
MD
LG