Dostupni linkovi

Brisel negira vezu sa Bulatovićem


Javnosti za sad poznati članovi Evropske ekspertske grupe za Srbiju i Crnu Goru, Ljubomir Madžar, Danijel Cvjetičanin i Momir Bulatović, danas nijesu bili dostupni. Uspjeli smo da kontaktiramo Milana Kovačevića, nezavisnog ekonomskog eksperta iz Beograda, takođe, angažovanog u ovoj organizaciji, koji je za naš radio potvrdio da je Ekspertska grupa sastavljena od deset članova iz Evopske Unije i deset iz Srbije i Crne Gore, sa čijim imenima, kako kaže, trenutno ne raspolaže. Kovačević, takođe, tvrdi da Grupu finansira direktno Evopska Unija, ali ne želi da pojasni koje tijelo daje novac za projekat te organizacije:

“Mi ćemo očito imati više tih spona sa raznim organizacijama u Evropskoj Uniji, jer će se finansirati, tako su nam već obećali, pojedinačno razni projekti koje mi budemo radili i razne aktivnosti koje ćemo mi raditi. Dobili smo direktnu podršku od Evropske Unije i dobili smo prvo finansiranje za izradu jedne studije kakvi su sadašnji odnosi unutar Srbije i Crne Gore. Taj materijal smo donekle izradili i te prve nalaze i naše preporuke smo prenijeli u Evropsku komisiju. Imali smo prijem kod gospodina Pribea, koji je direktor za zapadni Balkan i prvi utisak o toj našoj prvoj studiji je dobar, a mi ćemo na njoj nastaviti da radimo”.

Kovačević dodaje da Grupa nema političke ciljeva, ako se izuzme želja za ostankom državne zajednice Srbija i Crna Gora. Direktor Direkcije za zapadni Balkan, Rajhard Pribe, koji je u petak primio predstavnike Ekspertske grupe, koji tvrde da Pribe u potpunosti podržava njihove programske ciljeve, danas nije bio dostupan.

Tereza Sobjecki, koja je u okviru Evopske komisije nadležna za Srbiju i Crnu Goru, kaže da je tačno da je Rajhard Pribe primio članove Ekspertske grupe, baš kao što bi primio predstavnike bilo koje relevantne nevladine organizacije, ali naglašava da Evropska komisija nije zauzela zvaničan stav o programskim ciljevima te grupe. Na pitanje, da li je tačno da se Ekspertska grupa finansira od strane briselske administracije, Sobjecki kaže:

“Nijesam sigurna. Moguće je da dobijaju novac iz nekih fondova, ali ja sa tim nijesam upoznata. Ono što ja znam je da nema direktnih donacija toj hrupi, a da li dobijaju pare od nekih nevladinih organizacija, ja to ne znam”.

Upitana da prokomentariše koliko je logično da institucije Evropske Unije sarađuju sa Grupom na čijem se čelu nalazi vatreni pristalica Slobodana Miloševića i oštar protivnik Haškog tribunala, bivši savezni premijer Momir Bulatović, Sobjecki kaže da se Rajhard Pribe nije sastao sa tom osobom, iako je na domaćim TV stanicama objavljen snimak na kome su Momir Bulatović i Ljubomir Madžar u društvu sa Rajhardom Pribeom:

“Nijesmo sreli Momira Bulatovića, čovjeka o kome govorite. Nijesmo se sreli sa njim”.

I dok u Briselu tvrde da se nijesu sreli sa Momirom Bulatovićem, njegov kolega iz Evropske ekspertske grupe Milan Kovačević za naš radio kaže da mu saradnja sa Bulatovićem ne smeta, jer u razgovorima sa njim, kako tvrdi, nije primijetio da je bivši savezni premijer naklonjen Slobodanu Miloševiću:

“Gospodin Bulatović je ovdje kao nestranačka ličnost. Što se tiče njegove podrške gospodinu Slobodanu Miloševiću, ja to nijesam primijetio u razgovorima s njim”.

*****

Formiranje Evropske ekspertske grupe za Srbiju i Crnu Goru, koja se sastoji od 20 članova, deset iz Evropske Unije i deset iz državne zajednice, a čiji je koordinator bivši savezni premijer Momir Bulatović, u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori ocjenjuju apsurdnim. Istovremeno, u Pokretu za očuvanje državne zajednice se nadaju saradnji sa Evropskom ekspertskom grupom.

Evropska grupa koja sebe smatra ekspertskom, a čiji je koordinator bivši savezni premijer Momir Bulatović, prema riječima portparola Socijaldemokratske partije Branislava Radulovića, ne može imati nikakav legitimitet, niti može predstavljati bilo koga, a najmanje može nositi karakteristiku ‘ekspertska’:

“Taj čovjek je u Odboru za zaštitu lika i djela Slobodana Miloševića. On je prava slika sve antievropske politike devedesetih godina i prosto je nevjerovatno da se ime Momira Bulatovića može naći na bilo kojoj međunarodnoj forumskoj ili ekspertskoj grupi koja će se baviti procesom evropskih integracija. Odista je to nešto što je više nego razočaravajuće i ukoliko postoje zadnje namjere bilo koga, one su upravo postavljanjem gospodina Momira Bulatovića razotkrivene jer, prosto je nevjerovatno da čovjek koji čak nije bio kreator, već sluga jednog vremena može biti ili zastupati Crnu Goru, posebno na njenom evropskom putu. Ako se sjetimo da su ljudi poput Momira Bulatovića glavni krivac što je Evropa oružjem morala intervenisati upravo nad Srbijom i nad Crnom Gorom zbog politike koju je, opet kažem, najbolje oslikavao Momir Bulatović”.

Podsjetimo: prije dva dana je objelodanjeno postojanje Evorpske ekspertske grupe, čiji je koordinator za Srbiju i Crnu Goru Momir Bulatović, a za koju se tvrdi da je sastavljena od deset članova iz Evropske Unije i deset iz državne zajednice, da ima finansijsku podršku briselske adiministracije. U Pokretu za očuvanje državne zajednice smatraju da formiranje Evropske ekspertske grupe može dati veliki doprinos za ostvarivanje cilja zajedničke države Crne Gore i Srbije. Momičilo Vuksanović, visoki funkcioner Pokreta za očuvanje zajednice, kaže da bi Evropskom ekspertskom grupom trebalo stupiti u kontakt, ali izražava čuđenje zbog vraćanja Momira Bulatovića na političku scenu:

“Možda me malo iznenađuje da se Momir Bulatović ponovo vraća na političku scenu, iako preko te organizacije, koja pokušava da učini sve da se sačuva državna zajednica, mislim da to može da da značajne rezultate u ostvarenju tog našeg zajedničkog cilja: da se sačuva zajednička država sa Srbijom. Mislim da smo na istom zadatku i mislim da nema nikakvog razloga da ne stupimo u kontakt i ne budemo zajedno na tom našem zajedničkom putu”.

Koordinator Evropske ekspertske grupe Momir Bulatović se, nakon povlačenja sa premijerskog mjesta u saveznoj Vladi krajem 2000. godine i smjene u sopstvenoj Socijalističkoj narodnoj partiji, povukao iz političkog života. Međutim, on je prošle godine izjavio da je savjetnik bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića za generalnu strategiju odbrane pred Haškim tribunalom. Takođe, Bulatović očekuje poziv Haškog tribunala da svjedoči u korist Slobodana Miloševića, gdje, kako je najavio, ima namjeru da u proces uvede gotovo 10.000 stranica izvornog dokaznog materijala koji bi, po njegovom mišljenju, trebalo da nedvosmisleno sruši sve navode iz optužnice protiv Miloševića.

Inače, Momir Bulatović je jedan od malobrojnih političara koji se nije odrekao Slobodana Miloševića, a političku privrženost Bulatović je iskazivao kroz gotovo sve izjave tokom svog političkog angažmana:

...“Bolje je slušati Slobodana Miloševića nego Madeleine Albright”….

...“Gotovo punu deceniju imam čast da blisko sarađujem sa ovim velikim državnikom, blistavim političarem i divnim čovjekom”…..

...“Ako se izruči Slobodan Milošević zbog toga što je branio ovu zemlju zbog šiptarskih terorista, onda su albanski teroristi u pravu”….
XS
SM
MD
LG