Dostupni linkovi

Koga? Zna se!


Subota, 28. svibnja
Odbačenik iz HDZ-a i novopečeni vatreni regionalist, Branimir Glavaš traži pomoć od svijeta. Uputio je pismo veleposlanicima SAD-a, zemalja Europske unije, te OESS-a, u kome premijera Sanadera i svog dugodišnjeg prijatelja i mentora, predsjednika Sabora Šeksa optužuje za politički progon. Glavaš spominje ljudska i građanska prava i tome slično. Da nije tragično, bilo bi zaista presmiješno!
Istoga dana, svjetski, pa tako i hrvatski, mediji kao bizarnost donose vijest o dva vojnika nekadašnje japanske carske vojske. Jadni su starci pronađeni na filipinskom otoko Mindanao ne znajući da je njihova vojska kapitulirala još davne '45. Pa što? Čudna li čuda. Ovdašnji ustaše, četnici, ali i poneki partizani još uvijek ratuju duž brdovitog Balkana: od Bleiburga, preko Kumrovca i Jasenovca, pa sve do Ravne gore.

Nedjelja, 29. svibnja
Nedjelja! Za razliku od većine ostalih, inače novinarsko radnih nedjelja, ova današnja i mojoj je obitelji – normalna. Naime, svi smo kod kuće. Dapače, supruga Blaženka nakon poduže slavljeničke noći, u kojoj je obilježavala xy godišnjicu mature, nedjeljno prijepodne provodi u krevetu. Ja roštiljam na terasi, pokušavajući uvjeriti mog 14-godišnjeg sina Aleka kako su ovi posljednji dani njegova osnovnoškolskog obrazovanja jako važni ako želi bezbolno upisati željenu srednju školu. Ma što pričam? Pa kako osoba od 14 godina može sigurno znati čime se u životu želi baviti? Dogovaramo poslijepodnevni odlazak u kino. Ipak su to “Ratovi zvijezda” treći dio.

Ponedjeljak, 31. svibnja
Hoće li francuski referendum štetiti Hrvatskoj ili neće? Sanader iz dalekog Šangaja i Mesić iz nešto bliže Moldavije, svojim biračima poručuju kako nema brige. Istoga dana, Hrvati iskazuju do sada najmanje zanimanje za Europom. Prema jednom istraživanju, samo 42 posto anketiranih kaže da se slaže s hrvatskim ulaskom u Europsku uniju. Srećom, kod nas još nema referenduma.

Utorak, 1. lipnja
Samo nekoliko dana prije početka već trećeg suđenja (prva dva su zbog kojekakvih pravničkih zavrzlama poništena), u Osijeku je umro prvi, i nadam se jedini – hrvatski suvremeni rob. Branko Markan, čovjek-rob o čijem su tragičnom slučaju izvještavali i BBC i New York Times, pronađen je mrtav na ulici, kao beskućnik, kao pas... Nije doživio čak ni pravnu satisfakciju, a njegovi navodni tamničari, nekadašnji čelni ljudi osječke policije, i dalje su slobodni.

Srijeda, 2. lipnja
Navodna teroristička mreža koja sebe naziva “Racija politike”, preko medija prijeti atentatima, terorističkim akcijama i kaosom diljem Lijepe naše. Poručuju da su oni odgovorni za nedavne bombaške napade u Vukovaru i okolici, kažu kako su u kontaku s ETA-om i poručuju da će, ako Hrvatska izruči Gotovinu, uslijediti neviđena serija terorističkih napada. Policija istražuje, stručnjaci vele da su to obični anarhisti, a političari u sve sumnjaju.

Četvrtak, 2. lipnja
Nakon što su dan prije zabrljali i pred zagrebačku kuću Ante Gotovine došli s loše napisanim nalogom, policajci su danas ujutro konačno pušteni u njegovu kuću. Odnijeli su nekoliko pušaka i pištolja koje je svojedobno Gotovini darovao sam Tuđman.
Istoga popodneva, u Zagreb je stigla Carla! Poslije višesatnog razgovora sa Sanaderom, oboje su bili zadovoljni. No, što će ona u ponedjeljak, 13. lipnja, izjaviti pred Vijećem sigurnosti još se ne zna. Zagonetno je dodala kako do tada još ima vremena. Za što?
Sanader je pak ponovio svoju nedavno naučenu pjesmicu: locirati, uhititi i transferirati u Haag. Koga? Zna se!

Petak, 3. Lipnja
Skoro su tri tjedna prošla od lokalnih izbora. Koliko sam pratio, još uvijek ni jedan načelnik općine, ni jedan gradonačelnik ili župan nije potvrđen. Hrvatska postizborna trgovina nema granica. Takvim kompenzacijama ne bave se ni najvještiji trgovci. I po tom pitanju Osijek je medijska top-tema. Hoće li u osječku vodeću gradsku fotelju zasjesti magistar Đapić, kome fotelju pridržava Glavaš, ili pak vječni gradonačelnik Kramarić, koga podržava “narodna fronta” šest stranaka od SDP-a do HDZ-a – još je uvijek nepoznato. No, ako u tom trgovačkom poslu pobijedi Đapić, osječko gradsko poglavarstvo navodno će se preimenovati u – gradski magistrat. Tko preživi – pričat će!
XS
SM
MD
LG