Dostupni linkovi

Policija i pravosuđe u rukama kosovskih vlasti?


Međunarodna administracija je mnoge kompetencije već predala privremenim institucijama na Kosovu. Sada se razmatra još jedna velika oblast, policija i pravosuđe, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa direktorica Odeljenja za informisanje UNMIK-a, Hua Jiang.

Još uvek se ne zna kakva će biti uloga misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, nakon definisanja budućeg politickog statusa Kosova. Prema najavama šefa UNMIKa Sorena Jessen-a Petersena, očekuje se da, nakon procene ispunjenja standarda demokratskog društva, razgovori o konačnom statusu Kosova počnu ove jeseni.

Direktorica Odeljenja za informisanje UNMIK-a, Hua Jiang, kaže kako je trenutni mandat međunarodne administracije definisan Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti, koji će i odlučivati o bilo kakvim promenama:

“Da li ćemo i nakon razgovora o konačnom statusu nastaviti da delujemo na isti način ili će biti nekih promena, zavisiće od odluke Saveta bezbednosti”.

Jiang ističe da je trenutna uloga UNMIK-a da pomogne institucijama Kosova kako bi postigle napredak u procesu ispunjenja standarda. Nakon nedavne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija najavljeno je da će generalni sekretar Svetske organizacije Kofi Anan imenovati specijalnog izaslanika, koji treba da predvodi sveobuhvatnu procenu standarda, što će voditi ka početku razgovora o statusu. Najavljeno je da ce Ananov specijalni izaslanik biti norveški ambasador u NATO-u Kai Eide.

Hua Jiang kaže kako će uloga specijalnog emisara biti da proceni stanje:

“Uloga Kai Eida biće da vodi sveobuhvatnu procenu standarda, da utvrdi da li je Kosovo postiglo neophodan napredak u ispunjenju standarda, radi početka razgovora o statusu. UNMIK će mu u tome pomoći, ali on će biti vođa tog procesa”.

Standarde demokratškog društva, koji se odnose na vladavinu zakona, poštivanje prava manjinskih zajednica, neophodno je primeniti u svakodnevnom životu, pre početka razgovora o konačnom statusu.

Kosovski zvaničnici kažu da je radi uspešnijeg sprovođenja standarda neophodno izvršiti prenos ovlašćenja.

Direktorica Odeljenja za informisanje UNMIK-a ističe kako je međunarodna administracija mnoge kompetencije već predala privremenim institucijama:

“Sada se razmatra jedna velika oblast, policija i pravosuđe. O tome se vode razgovori sa Njujorkom i postoje neke ideje”.

Jiang izražava nadu da će u bliskoj budućnosti kompetencije biti prenete na kosovske vlasti.
XS
SM
MD
LG