Dostupni linkovi

Bura u čaši vode


Da li je Tadić mislio ozbiljno ili ne, videće se uskoro, kada mu Skupština bude po drugi put dala na potpis isti zakon. Čuli smo već da ministar za lokalnu samoupravu Zoran Lončar smatra da potez Borisa Tadića predstavlja sitno politikanstvo koje narušava mogućnost adekvatne zaštite pravnog poretka. Lončar je pozvao Borisa Tadića da i po drugi put ne potpiše zakon i tako pokrene postupak za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom:

“Pa da onda od odluke Ustavnog suda, da li je ovaj zakon u Vladi ustavni ili ne, zavisi pitanje da li predsednik Republike, odbijajući da izvrši svoje Ustavom predviđene obaveze i propiše zakon, veže i pitanje sopstvenog opstanka na funkciji. U tom slučaju, ako odluka Ustavnog suda bude pozitivna, on će prekršiti Ustav i to je pravni osnov da Skupština pokrene postupak njegovog opoziva.”

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić smatra da je ocena ministra Lončara o tome da će predsednik Srbije Boris Tadić prekšiti Ustav, ukoliko Ustavni sud odbije njegovu inicijativu za ocenu Zakona o Vladi “pravno nekorektna”. Slobodan Vučetić ne može da kaže da li je bilo koji član Zakona o Vladi u suprotnosti sa Ustavom. O tome će se, kaže Vučetić, izjasniti Ustavni sud posle analize zakona.
S druge strane, Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine najoštrije kritikuje Vladin zakon i kaže da je svako ko je protiv takvog zakona u pravu:

“Pokušaj Vlade Republike Srbije da preko Zakona o Vladi praktično izvrši državni udar, jer ja moram sa skrenem pažnju da takav Zakon o Vladi, kakav su oni pokušali da naprave, znači potpuno ukidanje ostalih institucija države od Ustavnog suda pa nadalje, grubo kršenje samoga Ustava i, jednostavno govoreći, na isti način funkcionisanja države kakav je obezbedio i kancelar Nemačke Adolf Hitler posle pobede na izborima. To je ono što ovoga trenutka radi Vlada Vojislava Koštunice i zato svako ko ima iole nekakvog patriotskog duha u sebi mora se okrenuti protiv Vlade, jer ona apsolutno radi na konačnom i totalnom uništenju Srbije.”

Dakle, pre ocene ustavnosti Zakona o Vladi, ako bi do toga uopšte došlo na zahtev predsednika Tadića, ne možemo se upuštati u pravne egzibicije, ali je više nego jasno da i ovoga puta u prvi plan izlaze političke igre i borba za osvajanje političkih poena. Ne treba gubiti iz vida da su u srpskom parlamentu poslanici Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke glasali protiv ovog zakona, te su mnogi skloni da u ponašanju predsednika Tadića ponovo vide pokušaj za učvršćivanje pozicije u sopstvenoj stranci.

Da nije tako, kaže Čedomir Jovanović, lider Liberalno demokratske frakcije na tribini u Novom Pazaru, ne bi sukob na relaciji Tadić - Koštunica uvek bio oko nekih sitnih i nebitnih detalja, već bi njihovo razmimoilaženje bilo na planu globalne politike:

“Boris Tadić taj zakon nije potpisao, ja mislim da građani čak i ne znaju o čemu se tu radi. Obrazloženje koje sam čuo meni praktično ne znači ništa više, osim potrebe da se na neki način isforsira konflikt sa Koštunicom oko nebitne teme, da bi se tako popravljale lične pozicije. Mislim da ima mnogo više razloga za razmimoilaženje između predsednika države i predsednika Vlade, a mene zabrinjava političko jedinstvo mnogo više od te podele oko Zakona o Vladi. Političko jedinstvo Tadića, Koštunice i Nikolića u procesu rešavanja kosovskog problema za mene je upozorenje.”

Predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić kaže da proceduru za smenu predsednika može da pokrene dve trećine poslanika kad god zaključe da je prekršio Ustav. Vučetić iznosi, međutim, i politički sud, kada u izjavi “Radiju B92” kaže kako on smatra “da je ovde reč o političkoj borbi i o tome da se i ova prilika iskoristi za ubiranje ovakvih ili onakvih političkih poena”. Predsednik Ustavnog suda do sada nije imao praksu da iznosi političke ocene, pogotovo kada je reč o predmetu koji bi se tek mogao naći pred Ustavnim sudom, tako da i ova izjava, u pravnom smislu, predstavlja presedan.

Politički gledano, ako i predsednik Ustavnog suda nalazi da je ovde reč pre o političkom obračunu, onda se vraćamo početku priče, u kojem smo i ovaj slučaj nazvali novim prepucavanjem na relaciji dva kabineta, predsednikovog i premijerovog. Podsećamo da je Tadić već jednom odbio da potpiše Zakon o radu. Gotovo svi poslanici Skupštine Srbije danas veruju da će Zakon i drugi put biti izglasan, a tada je na potezu predsednik Tadić. Da li će tražiti ocenu ustavnosti ili će se sve završiti po onoj izreci “bura u čaši vode”.
XS
SM
MD
LG