Dostupni linkovi

Kafa umjesto ubistva i droge


Komentarišući činjenicu da je Vuku Vuleviću iz Berana, nakon saslušanja kod istražnog sudije, određen pritvor zbog sumnje da je švercovao kafu Budimir Darmanović, pravni zastupnik porodice pokojnog urednika “Dan”-a Duška Jovanovića, za naš radio kaže da je zadovoljan što je Vulević iza rešetaka. Međutim, on dodaje da mu nije najjasnije da li činjenica da je Vulević pritvoren samo pod sumnjom za šverc kafe, a ne zbog toga što se pretpostavlja da je umiješan u Jovanovićevo ubistvo, znači da policija protiv njega nema dokaza za to djelo:

“Policija je saopštila da su jedni od osumnjičenih Vuk Vulević i Armin Muša Osmanagić. Na osnovu kojih dokaza i indicija policija to treba i da saopšti javnosti ili to zbog sadašnje istrage za sada prećutkuje. Mi nijesmo još uvijek dobili nalaze iz Visbadena koji su poslati za Vuka Vulevića, tako da tu činjenicu ne znamo. Što se tiče ostalih dokaza sa kojima policija operiše to nam nije predočeno, jedino ukoliko optuženi Mandić prilikom prvog privođenja nije kazao i označio Vuka Vulevića kao jednog od osumnjičenih, pa kasnije kada su angažovani branioci nije svoj iskaz dao kako ga je dao”.

Podsjetimo, Vulević koji je nakon jednogodišnjeg bjekstva nedavno uhapšen u Beogradu, nezvanično je od strane čelnika crnogorskog MUP-a osumnjičen za učešće u ubistvu osnivača “Dan”-a Duška Jovanovića, a njegovo ime se pominjalo i u aferi šverca dvjesta kilograma kokaina iz Venecuele, iako su prvi ljudi u policiji javno ustvrdili da osnovano sumnjaju da su u ubistvu Jovanovića učestvovali Vuk Vulević i Armin Muša Osmanagić, koji se i dalje nalazi u bjekstvu, sa sada je formalno optužen jedino podgorički karatista Damir Mandić, kome je već počelo suđenje za to djelo i koji je na glavnom pretresu odbacio optužnicu. Njegov advokat Željko Jočić, za naš radio kaže da odavno tvrdi da u krivičnom predmetu protiv Damira Mandića nema dokaza i indicija da je Vulević učestvovao u ubistvu Duška Jovanovića:

“Određivanje pritvora Vuka Vulevića zbog neplaćenog poreza i šverca kafe je još jedna farsa i dokaz da sam od prvog dana bio u pravu da se ničija krivica ne utvrđuje vizijama odgovornih čelnika MUP-a, već isključivo dokazima. U tom pravcu nakon završene istrage protiv Damira Mandića izjavio sam da sam ubijeđen u nevinost, a što je dosadašnji tok postupka, pa i ovaj slučaj sa Vulevićem, u cijelosti potvrdio takvu jednu moju ocjenu koja je zasnovana isključivo na činjeničnom i stvarnom stanju u predmetu. Odgovorni za plasiranje niza neistina u javnosti oko ovog slučaja, prije svega mislim na policiju, pa i pojedinih sredstava informisanja kako će da pogledaju u oči istoj ovoj javnosti kojoj su do juče saopštavali svoje vizije i da su uspješno razriješili ovaj zločin”.

Zoran Vukčević, advokat Vuka Vulevića, koji danas nije bio dostupan, juče je nakon saslušanja okupljenim novinarima kazao da je istražni sudija Vulevića saslušao samo u vezi sa nedozvoljenom trgovinom kafom, te da mu nije postavljeno nijedno pitanje oko ubistva Duška Jovanovića ili šverca dvjesto kilograma kokaina. Podsjetimo. Glavni urednik “Dan”-a Duško Jovanović ubijen je u noći 27.maja 2004. u klasičnoj sačekuši ispred svoje redakcije. Policija tvrdi da je nezvanično sklopila sliku kako se to ubistvo odigralo, ali se još ne pominju motivi i eventualni naručioci ubistva.
XS
SM
MD
LG