Dostupni linkovi

Objedinjavanje bh. sindikalnih snaga?


Ideja o osnivanju Konfederacija sindikata Bosne i Hercegovine realizovana je nakon dugogodišnje saradnje sindikata dva entiteta i Međunarodne konfedercije slobodnih sindikata. Sindikalni lideri su najavili da će Konfederacija, kao krovna organizacija, štititi interese pola miliona radnika u BiH. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Edhem Biber:

“To je organizacija bez koje se državi BiH više neće moći ništa raditi bez aktivnog učešća ove organizacije. Ovo je organizacija radnika koja će u potpunosti biti neovisna od svih politika, ali, također, ova organizacija će biti spremna da radi i sarađuje sa svim politikama koje ovu zemlju žele da vode ka boljem sutra, k evropskim integracijama, ka većem zapošljavanju, ka boljem standardu. Spremni smo da damo doprinos svim reformama koje se trebaju provesti u BiH, ali nismo spremni da damo saglasnost da cijenu tih reformi plaćaju samo radnici, naši članovi. Zahtijevamo da cijenu reforme plate svi slojevi društva ravnomjerno.”

Konfederacija sindikata BiH ipak neće biti jedinstvena kuća. Predsjednik Saveza sindikata RS-a, Čedo Volaš, kaže da su, tokom razgovora o osnivanju konfederacije, uvaženi neki zahtjevi tog sindikata:

“Smatram smo da smo svi ukupno dobitnici. Oni koji žele veći uticaj, više objedinjavanja snaga, dobili smo kroz Konfederaciju. Oni koji žele, a ima mnogo problema na lokalnom i bilo kojem nivou, također imaju pune ruke posla i punu samostalnost u radu. Postulat Konfederacije je nenametanje i nije postavljena kao supervizor ova dva saveza, već upravo predstavlja produženu ruku za djelovanje, ono što ova dva saveza trenutno ne rade. Potpuno moramo zadržati samostalnost i autonomiju sindikata od političkih i drugih lobija koji haraju po BiH radi očuvanja svoje vlasti i zaista im moramo najzad poručiti da više neće moći da na grbači naroda brane vječne mandate i da samo oni žive, a da je 90 posto radnika u BiH na ivici egzistencije.”

Konfederacija sindikata BiH svoje vijeće, predsjedništvo, statut i program rada, kako je najavljeno, dobit će krajem juna.
XS
SM
MD
LG