Dostupni linkovi

Ko šta ima?


Iako Zakon o konfliktu interesa propisuje da svi funkcioneri koji ne prijave ličnu imovinu u zakonski propisanom roku moraju biti razriješeni dužnosti, 19 poslanika crnogorskog parlamenta i Skupštine državne zajednice, inače svi iz opozicionih partija, po svoj prilici neće trpjeti nikakve konsekvence zbog neizvršavanja svoje obaveze. “Činjenica je da poslanici i odbornici teško mogu da se razriješe, jer su ih izabrali građani na direktnim izborima, a teško da je Komisija u mogućnosti da pošalje zahtjev za razriješenje na adresu naroda”, rekao je za naš radio Slobodan Leković, predsjednik Komisije za utvrđivanje konflikta interesa:

“Mi ćemo raditi ovako kako nam je Zakon kazao. Nemamo druge mogućnosti i dobro je što je formirana visestranačka Radna grupa koja radi na izradi novog, odnosno izmjeni i dopuni ovog ili izradi novog zakona koji je u završnoj fazi, gdje ćemo predvidjeti ovakve i slične situacije i naravno, to i zakonom predvidjeti”.

Među funkcionerima koji nijesu prijavili svoju imovinu nalaze se opozicioni političari, 11 republičkih poslanika i 8 iz parlamenta državne zajednice. Iz Narodne stranke imovinu nije prijavio Savo Marković, a od funkcionera Srpske narodne stranke na spisku Komisije se nalaze Andrija Mandić, Goran Danilović i Novak Radulović koji kaže da je dosadašnje iskustvo pokazalo da ljudi koji su na vlasti i pojedinci bliski njima permanentno rade protiv zakona, te da on ne želi da svoj skromni i pošteno stečeni imetak prijavljuje kršiocima zakona i Ustava, kako državne zajednice, tako i Crne Gore:

“Kao profesor i upravnik biblioteke dobio sam stančić sa 53 m2 u kojem i sada živim. Imam auto star 20 godina i imam zajedničku imovinu sa braćom koju sam naslijedio od pokojnih roditelja u jednom selu blizu Nikšića, koju nijesmo ni dijelili. Eto, to je sve što ja imam. Javno to saopštavam, a neću da prijavljujem švercerima i onima koji su se obogatili na bijedi i siromaštvu crnogorskoga naroda. Ne znaju šta imaju, dave se u blagostanju i bogatstvu, a mene pitanju što imam”.

Imovinu nije prijavio ni jedan dio političara Liberalnog saveza koji je prekinuo svoje djelovanje, ali uz zadržavanje funkcija koje su do trenutka zamrzavanja obavljali. Među njima su: Vesna Perović, Džemal Perović, Savo Borozan, Helena Vučetić i Saša Marković koji kaže da će prijaviti svoju imovinu, ali kada Crna Gora bude pravna država:

“Stvarno je smiješno objavljivati imovinu u državi gdje su najbitnije institucije u rukama mafije. I stvarno je smiješno da ja dajem svoju imovinsku kartu gdje Đukanović kaže da jedva kraj s krajem vezuje. Moja imovina je javna za svakog čovjeka. Ko god hoće da vidi, imovina je vidljiva. Može da pođe u katastar, može da pođe đe god hoće da vidi sve što imam. Imam samo nasljedstvo. Ništa nijesam zaradio u ovim smutnim vremenima, a što se tiče ove vlasti neka njima služi na čast što su objavili”.

Pored trojice smijenjenih funkcionera najveće opozicione stranke, Socijalističke narodne partije: Zorana Žižića, Momčila Vuksanovića i Radovana Asanovića, na spisku Komisije nalaze se i nekoliko aktuelnih funkcionera SNP-a: Božidar Milović, Dragan Koprivica, Predrag Anđelić, Dragutim Joksimović i Radomir Đukić. Prema Đukićevoj izjavi ne radi se o političkom činu:

“Nikakvog razloga nema da to ne uradim. Uradiću to ovih dana i nikakvog drugog razloga nije bilo”.

Podsjetimo: prema pravilima Komisije koja su stupila na snagu 1.januara svi javni funkcioneri bili su dužni da do 15. januara prijave Komisiji prihode i imovinu za sebe, bračnog ili vanbračnog druga i djecu ukoliko žive u istom porodičnom domaćinstvu, što je naknadnim tumačenjem produženo na kraj februara.
XS
SM
MD
LG