Dostupni linkovi

Ujedinjene nacije o kosovskim standardima


Institucije Kosova očekuju da će sednica SB UN imati za rezultat imenovanje posebnog izaslanika generalnog sekretara za sveobuhvatno ocenjivanje ostvarivanja standarda.

Portparol predsednika Kosova, Muhamed Hamiti, kaže kako bi ova sednica Saveta bezbednosti trebala da vodi ka zatvaranju procesa nezavisnosti:

''Očekujemo da Savet bezbednosti prizna napredak koji je postignut na Kosovu i da otvori put za ono što se zove sveobuhvatno razmatranje standarda i početak procesa utvrđivanja statusa Kosova, što mi nazivamo zatvaranje procesa nezavisnosti Kosova, jer će to biti optimalno rešenje''.

Sa druge strane, portparol vlade Kosova, Daut Dauti, ističe kako vlada očekuje da će šef UNMIK-a realno predstaviti stanje na Kosovu i da će Savet bezbednosti izvršiti pozitivnu procenu standarda, za šta su se angažovali vlada i građani Kosova:

''Postoji nada da će se standardi ostvariti i da će biti pozitivno ocenjeni i sa druge strane očekujemo da generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenuje jednu ličnost koja će biti u stanju da shvati situaciju i pozitivno oceni proces na Kosovu''.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović, kaže kako se plaši da će se nastaviti dosadašnja praksa, da se, kako je rekao, standardi ne ocenjuju realno:

''Očekujemo da situacija bude vrlo precizno i objektivno opisana, umesto do sada stvorene prakse da izveštaji budu vrlo optimistični i euforični.''

Očekuje se da će glavni rezultat sednice SB UN, 27. maja biti pozitivna procena ostvarivanja standarda i imenovanje specijalnog izaslanika čiji će zadatak biti da izvrši sveobuhvatnu procenu standarda.

Šta će institucije Kosova ponuditi tom izaslaniku?

Muhamed Hamiti, portparol predsednika Kosova:

''Emisar koji bude imenovan imaće pred sobom kosovsku realnost, institucionalna i ustavna rešenja koja garantuju prava manjina, uključujući i neke elemente njihovog nadpredstavljanja koje nema ni jedna zemlja u regionu. Standarde ne treba gledati kao nešto apsolutno, već kao meru onoga što je ostvarljivo na Kosovu i u poređenju sa drugim zemljama, uključujući i zemlje sada već integrisane u EU i drugim euroatlanskim institucijama.''

Vlada je spremna da specijalnom emisaru, koji kako se očekuje treba da bude Kai Aide, ponudi potrebnu pomoć, kaze Daut Dauti, portparol vlade:

''Specijalni izaslanik će imati dobre uslove i ponudiće mu se sve mogućnosti za saradnju. Postoje mnogi dokumenti, mnogi planovi i programi za akciju, koji potvrđuju da su politička situacija i demokratizacija krenuli dobrim pravcem i da sa velikom sigurnošću idu prema ostvarivanju svih uslova koje je utvrdila međunarodna zajednica''.

Pogrešno je da se standardi vezuju sa statusom, smatra lider Spske liste za Kosovo i Metohiju, ističući kako su standardi način života i razmišljanja:

''Vezivati to dostignuće i pozitivne pomake u oblasti standarda sa otvaranjem pitanja konačnog statusa, znači odložiti status na dugo vremena. Kako sada u međunarodnoj zajednici ne postoji raspoloženje da se to odloži, već naprotiv, da se to pitanje ubrza, mislim da ne treba dalje to vezivati već jasno reći da će se krajem ove godine otvoriti priča o konačnom statusu. ''

* * * * *

Vlada Srbije, uz učešće predsednika Borisa Tadića i ministra spoljnih poslova Vuka Draškovića, razmatrala je platformu sa kojom će predsednik Koordinacionog centra, Nebojša Čović, pretstavljati Beograd na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.


Savetnik premijera Vojislava Koštunice, Slobodan Samardžić:

''Sadašnja verzija tog izveštaja je jako nepovoljna za srpske interese, ali pre svega taj izveštaj je neverodostojan i netačan. Od osam oblasti koje pokrivaju standarde nije napravljen nikakav napredak. Šta više, u nekim stvarima, kao što je pitanje slobode kretanja i povratka, imate goru situaciju nego 1990. godine na Kosovu i Metohiji.''

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo, Nebojša Čović, najavio je da će delegacija Srbije i Crne Gore, na čijem je on čelu, na sednici Saveta bezbednosti pokušati argumentima da opovrgnu pozitivnu ocenu UNMIK-a o napredku ostvarivanja demokratskih standarda na Kosovu:

''O kojim standardima mi pričamo? O kom standardu slobode kretanja pričamo kada deca idu u školu pod pratnjom KFOR-a? O kom standardu mi pričamo kada je gotovo jedina razlika između enklava i koncentracionih logora u tome što u enklavama nemate gasne komore.''

Koliki će biti uspeh srpske delegacije na sednici Saveta bezbednosti Nebojša Čović meri time što će izneti realno stanje na Kosovu. Naglašava da se posle sednice Saveta bezbednosti ništa neće definitivno završiti:

''Mi nismo u mogućnosti da zaustavimo proces. Beograd će biti vrlo konstruktivan i vrlo kooperativan. Kada se kaže tražićemo konstruktivno i kompromisno rešenje mora da se zna da kompromis u sebi ne sadrži nezavisno Kosovo.''

Jedinstven stav Beograda pred sednicom Saveta bezbednosti potvrđuju i reči potpredsednika vlade Srbije, Miroljuba Labusa:

''Imamo formulu - Više od autonomije, a manje od nezavisnosti. Jedna smo strana u tim pregovorima, kosovska strana je druga, a treća strana je međunarodna zajednica. Konačan dogovor zavisi od svih učesnika. Niko neće da dođe i da lupi šakom o sto, a da drugi klimnu glavom. Tu imamo jedan manevarski prostor koji treba da iskoristimo.''

Dok se u Beogradu obavljaju poslednje političke pripreme za sednicu Saveta bezbednosti, srpska nacionalna veća centralnog i severnog Kosova predlažu srpskim vlastima da na predstojećoj sednici Saveta bezbednosti ukažu na neprihvatljivost izveštaja o sadašnjem stanju u pokrajini. Milan Ivanović:

''Ne može se na jednoj strani proklamovati unitarizam (u Bosni), a na drugoj strani separatizam (u Srbiji). Ne mogu se priznavati granice Kosova koje nisu međunarodno priznate, jer Kosovo nije država, a na drugoj strani se dozvoljavati promena granica međunarodno priznatih. Status Kosova je regulisan londonskim i pariskim sporazumom.''

Sednica Saveta bezbednosti ovog puta je posebno značajna jer će tehnički i politički izveštaji o primeni standarda, koje će podneti šef UNMIK-a, biti veoma važni za naredne korake, smatra predsednik Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić:

''Potom predstoji jedan izuzetno dug i težak rad u diplomatiji i pregovori oko toga kako će izgledati finalni izveštaj, a pogotovo kako će izgledati preporuke.''

Beograd ne treba da se usredsređuje na kritiku Petersonovog izveštaja, već na utvrđivanje bitnih odrednica budućeg izveštaja i mandata specijalnog predstavnika, smatra Janjić.
XS
SM
MD
LG