Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Terzić optužuje Ivanića i Čolaka


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Adnan Terzić, izjavio je za Radio Slobodna Europa da će morati razmisliti o rekonstrukciji državne vlade, jer sadašnji sastav ne osigurava donošenje odluka važnih za BiH. Terzić je ovo kazao, najavljujući za četvrtak ostavku ministra prometa BiH, Branka Dokića, protiv kojega se vodi sudski postupak, odnosno odgovarajući na upit našega novinara da li je na pomolu nova kriza u Vijeću ministara BiH.

Povod mnogućoj krizi su nesuglasice premijera Terzića sa ministrom vanjskih poslova BiH, Mladenom Ivanićem, i ministrom sigurnosti BiH, Barišom Čolakom, oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Terzić najavljuje za utorak novi krug razgovora sa dva ministra, a ako ne bude dogovora, ne isključuje mogućnost traženja ostavki. Ministar Ivanić je ranije kazao da kandidati za direktora, zamjenika i pomoćnika direktora SIPE nisu dobili većinu glasova, te da očekuje nove prijedloge, ili raspisivanje novog konkursa. Rokovi za imenovanje direktora SIPE su istekli, a iz OHR-a je nagoviješteno da da bi, umjesto domaćih vlasti, Visoki predstavnik za BiH, Pedi Ešdaun, mogao izvršiti imenovanje.

TERZIĆ: Ministar Ivanić je odgovoran zašto nemamo imenovanog direktora, jer je glasao protiv. Ministar Ivanić je dogovorio zajedno sa Predsjedništvom ovakav nacionalni raspored institucija i sve ovo što sada govori je, ustvari, pokušaj da se izvuče iz te odgovornosti. Ja moram priznati, ako ministar Ivanić nastavi se ovako ponašati da ću vjerovatno morati koristiti onu ostavku koju mi je podnio u decembru mjesecu. Znači, gospodin Čolak kao resorni ministar, kao ministar koji odgovora u principu zašto nemamo nikoga u SIPI ko je zakonski ovlašten da upravlja SIPOM, da potpisuje rješenja itd., i gospodin Ivanić koji je glasao protiv rješenja koje je ponudio ministar Čolak - odgovornost je na njima. Evo, sutra ću sazvati jedan sastanak, da sjednem s njima dvojicom i da vidim šta ćemo i kako ćemo dalje. Ja jednostavno ne mogu dozvoliti da Visoki predstavnik imenuje direktora SIPE. Ako se to desi, znači ja nemam Vijeće ministara koje preuzima odgovornost za procese u BiH, imam samo Visokog predstavnika, što podrazumijeva da onda moram ići u neku rekonstrukciju.

RSE: Može li se reći da može biti ponovo kriza u Vijeću ministara, s obzirom da imate ovaj sukob i da imate ministra koji je pred sudom

TERZIĆ: Pa, ja ne znam zašto javnost u BiH jedva čeka da bude neka kriza u Vijeću ministara. Ja je ne bih tako postavljao. Svugdje u svijetu ministri odlaze, dolaze, premijeri odlaze, dolaze - i niko to ne smatra nekom velikom krizom, samo u BiH. Znači, šta god da bude neće biti velika kriza.”

RSE: Ali nisu svuda u svijetu ministri pred sudom. Imate ministra koji nije dao ostavku, a pred sudom je.

TERZIĆ: Pa dobro, ministar Dokić je trenutno u Moskvi na jednoj konferenciji i kad se vrati iz Moskve, on će podnijeti ostavku.

Problem oko imenovanja direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH nastao je jer ministri Mladen Ivanić i Bariša Čolak nisu željeli odustati od svojih kandidata Sredoja Novića, odnosno Dragana Lukača, te zbog toga do imenovanja nije ni došlo. Nemogućnost političkog dogovora ogleda se u tomu da li će SIPU voditi, prema stranačkim dogovorima o raspodjeli funkcija, predstavnik hrvatskog ili srpskog naroda.

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), zbog nemogućnosti dogovora, nema direktora ni rukovodstvo više od mjesec dana.
XS
SM
MD
LG