Dostupni linkovi

Domanović i Dis su napisali sve naše dnevnike


Petak, 13. maj: Rodjendan moga dede Svetozara. Popio sam kafu na groblju, pitajuci se kao bi predratni advokat, autenticna politicka zivotinja i odlikovani ciras kao on, reagovao na sve sto se desava “ovih dana”. Danas je, recimo Austrijancima prodata polovina Mobtela u vlasnistvu BK grupe. Zapadne diplomate me veoma cesto i sa neskrivenim divljenjem prema Karicevim milionima pitaju da objasnim fenomen njegove imperije. Sta da im kazem …trebalo bi da znaju bolje od mene. Neki put se zeznem i pitam sto su ga skinuli sa crne liste za ulazak u njihove zemlje, ili zasto od mnogobrojnih clanova njegove porodice ne moze da se udje ni na jedan prijem u ambasade, a oni mi spremno zapuse usta – kazu: Vi ste mu vratili pare i – ne samo da mu niste sudili vec ste ga ucinili jednim od najvaznijih politickih faktora u Srbiji. Istina.
U Uzbekistanu pobuna islamista. Ameri jos ne shvataju da je pao Berlinski zid. Nastavlja se doktrina pomaganja neprijatelja Sovjetske Rusije. Tuzno. Opasno!
U Rimu na predlog pape Bendikta XVI otpoceo proces kanonizacije Jovana Pavla II, pape mira – Ziveo mir!

Subota, 14.: Na Aerodromu Beograd docekujem prijatelja. Njegov otac je svojevremeno pronasao i u ime State Departmenta do kraja podrzao Havelove: Ivana i Vaclava. Pokusao je isto i kod nas. Nije uspeo. Mozda prvo treba pronaci Masarika.
Secam se da je iskreno voleo Vuka, kao i neki Britanci, al’ ne vredi – Vuk ne voli sebe – on voli Danu. Danu ne vole u SPO-u i zato se stranka stalno cepa. Snajka je kriva! Danas ponovo “shizma”. Osnovan Srpski Demokratski Pokret Obnove. Na kongresu SPO-a u SC primecene koalicione kolege iz ‘96. Vuk se vraca u “Zajedno”? Mozda. ..a mozda i pusta bradu, a mozda i ne… Od koga to zavisi – od Frizera? Who is the “Frizer”, that is the question!

Nedelja, 15.: U Beogradu je dosadno – svi su u Zitomislicu. Ko ce da se igra sa mnom!
Mozda skoknem do Ravne gore – cujem da se deli ordenje … cetnik sikirom posek’o jarbol sa americkom zastavom – To nam je hvala!
Norvezani iz Kejfor-a napravili su fenomenalan spot u kome pljuju po Amerima. Srbi nisu shvatili, pa se uvredili. Bogi i Samardzic ne slusaju “Beach Boys-e”. Steta.
Prava steta, nazalost na istocnoj hemisferi. Zemljotresi potresaju Japan, Tursku i Iran. Sveti Jovan – Ujedinitelj! …samo, bojim se da ce biti kasno.
Matori – Srecan Ti Rodjendan!

Ponedeljak, 16.: Pocinje sudjenje Hvodorkovskom. Ima nade.
U Bagdadu jos dve bombe. Nema nade.
Kuvajtske zene dobijaju pravo glasa. Nafta za cutnju.
Otkazana poseta Mesica Beogradu. Opet steta. Mislim da je u procesu otvaranja Srbije prema zapadu potrebno otvaranje prema prvom zapadnom susedu. Mozda gresim. Mozda ne shvatam da bi harmonizacija odnosa sa Hrvatskom znacila izdaju srpskih interesa i onih koji su svoje zivote polozili na hrvatskim bojistima. A sta sa njihovim sirocicima. Cisto sumnjam da ce ih othraniti oni koji su se pocetkom devedesetih busali u prsa i kidisali u mrznji protiv celog hrvatskog naroda, a danas ne mogu da zive bez Ronhil cigareta i Kras bajadera. Isto, naravno vazi i za njih: Cujem da se Ceca tamo one skida. U Karinu hrabro ubili starca …Domoljubi.

Utorak, 17.: Kostunica i Tadic traze pregovore Beograda i Pristine. Ne znam sta mi je odvratnije: Otvorena kohabitacija DS-a sa DSS-om ili cinjenica da se obojica ponasaju kao Milosevic. Mislio sam da je zakasnela pamet njegov specijalitet.
Zakasneli su i pokusaji nekih nevladinih organizacija da sprece odrzavanja desnicarskih tribina kakva je danas uprilicena na Pravnom fakultetu : Neokanon: Istina o Srebrenici. Diltentizmom i nedostatkom integriteta oslabili su i iskompromitovali sveti rat protiv mrznje, netrpeljivosti i primitivizma … protiv krize savesti i opasno pogresnih politickih opcija. Nisu danas nepopularne samo Natasa, Sonja i Olivera, vec i casne i neverovatno vazne ideje ciju su odbranu uzele na sebe. Morale su da urade bolji posao.
Ko zeli da nauci kako se to radi, morao je danas da posmatra Dzordza Galoveja u obracanju Americkom Senatu. E – to je to!|

Sreda, 18.: Trijumvirat upotpunjen: Nikolic – Tadic – Kostunica. Znao sam da nesto fali! Sada zaista nema zime za Kosovo. Boze, jadni ti ljudi tamo.
Spanija usvojila Evropski ustav. Mi – jos samo 5164 dana od eventualnog pristupanja Uniji. Veoma ohrabrujuce.

Cetvrtak, 19.: Krajnje obeshrabrujuce deluje prisecanje na akciju izvlacenja putnickog autobusa iz Tise kod Zabaljskog mosta. Danas je na uscu sa Dunavom pronadjeno telo jednog od putnika. Zbunjuje me odsustvo stida koje u vezi sa ovim dogadjajem pokazuju predstavnici drzave, vojske i policije.
U skupstini pljuste optuzbe na racun nekih bogatasa i kupoprodaje poslanickih mandata.
Cini se da se sve vrti u krug.
Krug Samsare.
Citajte Domanovica i Disa – oni su napisali sve nase dnevnike.
Pozdrav iz “Kruga dvojke”,
XS
SM
MD
LG