Dostupni linkovi

Beograd u atmosferi poricanja zločina


Kritike koje su se mogle čuti u javnosti nakon pokušaja da se na Pravnom fakultetu u Beogradu govori o događajima u Srebranici, samo su privremeno odložile održavanje ove tribine. Pri tom, naravno, sama tema na bilo koji način nije bila sporna, već se na osnovu sastava učesnika koji su od ranije poznati po minimiziranju broja bošnjačkih žrtava i stavljanje u prvi plan stradanje srpskog stanovništva, moglo se očekivati da će se to ponoviti tokom najavljenog razgovora. Predsednik nevladine organizacije “Inicijativa mladih” koja se prva suprotstavila održavanju ove tribine Andrej Nosov, smatra da je održavanje ovakvih skupova krajnje nedopustivo.

“Pravni fakultet posle 5. oktobra predstavlja zapravo bastion antihaškog lobija. Ključna stvar sa ovom konkretnom tribinom da se sada dekan i rukovodstvo fakulteta samim organizovanjem ove, ovakve i sličnih tribina krše članove Statuta Pravnog fakulteta. U pitanju član 2 gde se kaže da na fakultetu nije dozvoljeno nikakvo političko, stranačko ili versko organizovanje i delovanje. S druge strane, reč je o kršenju Zakona o univerzitetu gde se u članu 4 tog zakona navodi da na fakultetima nije dozvoljeno političko, stranačko i versko organizovanje i delovanje.”

U dekanatu Pravnog fakulteta kažu da je odobravanje za održavanje tribine o Srebranici dao studenski parlament ove ustanove. To je u svakom slučaju izazvalo vidno zadovoljstvo učesnika ovog skupa, među kojima je predsednik Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom Milorad Ivanišević:

“Čak mi izgleda neshvatljivo da se zabranjuje i da ne možemo da kažemo ono što imamo da kažemo, pa nek nas prvo čuju pa onda nek kažu šta je tu kod nas što nije bilo korektno.”

Prema nekim nezvaničnim informacijama, rukovodstvo Pravnog fakulteta dopustilo je na kraju da se održi ovaj skup o Srebrenici pod izgovorom da je pre nekoliko dana održana jedna druga tribina, na kojoj su iznete sumnje da je srpsko društvo uopšte u stanju da prihvati odgovornost za počinjene zločine. Tom prilikom govorio je zamenik prvog sekretara ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Roderik Mur:

“Aplaudirali smo vašoj Vladi na koracima koje u poslednje vreme preduzela da bi omogućila dobrovoljnu predaju optuženih Hagu. Međutim, način na koje su te predaji izvršene bio je zaista upadljiv. Visoki državni zvaničnici nazivali su haške optuženike ‘naši ljudi’, ne naglašavajući monstruozne optužbe koje su podignute protiv njih kao pojedinica.”

Da atmosfera poricanja zločina nije utihnula, primećuje aktivista Inicijative mladih Andrej Nosov, potvrđuje i organizovanje kontroverzne tribine o Srebrenici na Pravnom fakultetu u Beogradu.

“Ključna stvar je u tome da Pravni fakultet u Beogradu predstavlja jedan stožer stanja poricanja u kome se nalazi ovo društvo. Prosto je istina, činjenice utvrđena pred Haškim tribunalom se relavatizuju, oni hoće da pokažu da se Srebrenica nije dogodila, da u Srebrenici nije ubijeno više od 7800 ljudi kako kažu izveštaji Republike Srpske, komisije one Vladine, i da hoće zapravo da nam pokažu da u ovoj zemlji možete da radite šta hoćete, da kažete šta hoćete, da je tolika sloboda govora da možete čak i da delujete, ja bih rekao da je ovo izazivanje i verske, rasne i nacionalne netrpeljivosti, što je, čini mi se, nedopustivo za jednu ustanovu koja treba da školuje buduće sudije, tužioce, pravnike ove zemlje.”

* * * * *

Tribina "Istina o Srebrenici" održana je u sredu uveče na Pravnom fakultetu u Beogradu u organizaciji Udruženja studenata Nomokanon, uz niz incidenata i dogadjaja na ivici sukoba pristalica tribine i gradjana koji su protestovali protiv ovog skupa. Direktorku Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić prisutni su vredjali, a nakon skupa jedan mladić je i pljunuo.

Policija je odbila da saopšti da li je privela izgrednika. Učesnici su ocenili da se u Srebrenici dogodio zločin, ali da je tek potrebno utvrditi njegove razmere i ko je sve za njega odgovoran. Novinarka Ljiljana Bulatović rekla je da je ove godine "desetogodišnjica oslobodjenja" Srebrenice. Tribina prvobinto najavljivana pod naziovm "Deset godina od oslobodjenja Srebrenice" bila je planirana u aprilu, ali je zbog mnogobrojnih protesta odložena.

U Srebrenici, nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN, od 10. do 19. jula 1995, prema nalazima komisije koju je osnovala Vlada Republike Srpske, srpske snage ubile su više od 7.000 Bošnjaka.
XS
SM
MD
LG