Dostupni linkovi

TAŠKENT


Nema danas vesti o nemirima u Uzbekistanu gde je juče u neredima u gradu Andižanu na istoku zemlje, prema zvaničnim podacima, poginulo deset osoba. Organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je broj poginulih najmanje nekoliko desetina, neki navode čak i nekoliko stotina, a jedan aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava čiju izjavu prenosi popodne britanska agencija Rojters (Reuters), kaže da je žrtava čak oko pet stotina.
Strani novinari su napustili područje nereda nakon što su im vlasti saopštile da im više ne mogu garantovati osnovnu bezbednost.
Dopisnik Radija Slobodna Evropa je javio danas da se u Andižanu i okolini i danas okupljaju stotine političkih protivnika predsednika Islama Karimova, ali i da su današnje demonstracije mirne.
Policija je otvorila u petak uveče vatru po demonstrantima kojih se nekoliko desetina hiljada. Prethodno su demonstranti oslobodili iz jednog lokalnog zatvora aktiviste zabranjena islamske grupacije Hiz-ut Tahrir.
Opozicija optužuje predsednika države da je naredio otvaranje vatre po demonstrantima kada su pregovori propali. Predsednik Karimov je izjavio da on nije izdao naređenje i da odgovornost za nemire snosi Hiz-ut Tahrir. Ova organizacija opovrgava te optužbe.
Nekoliko stotina ljudi je uspelo da izbegne iz Uzbekistana u Kirgiziju iako je Kirgizija juče zatvorila tu granicu. Sa uzbekistanske strane još uvek na prelazak čeka nekoliko hiljada ljudi.
XS
SM
MD
LG