Dostupni linkovi

Posljednja bitka za Vukovar


Pred Posebnim sudskim vijećem, pod predsjedanjem suca Alphonsusa Oriea, danas su zainteresirane strane iznijele argumentaciju o prijedlogu ureda Carle del Ponte da se predmet Vukovarska trojka prepusti pravosuđu Hrvatske ili Srbije i Crne Gore. Branitelji trojice oficira JNA Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića, koji su optuženi za masakr preko 200 hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine, zatražili su da se ovaj predmet prepusti SCG, a ne Hrvatskoj. Sva trojica branitelja su izrazili sumnju u pravičnost suđenja ako bi ono bilo organizirano u Hrvatskoj. S druge strane – prema njihovoj argumentaciji – svi optuženi su državljani SCG, čije zakonodavstvo ne poznaje institut izručenja.

Vjerovatne teškoće sa svjedocima koji bi morali ići u Hrvatsku, te činjenica da se u Okružnom sudu u Beogradu već sudi direktnim počiniocima ovog zločina, dalje su prednosti eventualne odluke da se slučaj prepusti SCG, smatraju advokati optuženih.

Predstavnik SCG, Rasim Ljajić, koji je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Tribunalom, ocijenio je da bi suđenje Vukovarskoj trojci u Beogradu bilo korisno za cijelu regiju, jer bi to “doprinijelo procesu pomirenja”.

Zastupnik Hrvatske na današnjem saslušanju, savjetnik ministarke pravde, Vladimir Horvatić, založio se da se prilikom odluke suci ravnaju po pravnim pitanjima. On je odbacio tvrdnje da optuženi ne bi imali pravično suđenje u Hrvatskoj. Iako je ocijenio da su potpuno ravnopravna tri kriterija koja određuju mjesto gdje se može suditi optuženima, Horvatić je kazao da načelo da optuženima treba suditi u državi na čijoj su teritoriji zločini počinjeni ima "apsolutni pravni prioritet".

Danas je vođena i rasprava o prijedlogu Tužiteljstva da se predmet Rašević-Todović-Janković prebaci u BiH. Riječ je o optužnicama protiv Save Todovića, Mitra Raševića i Gojka Jankovića, koji se terete za ratne zločine počinjene 1992. godine u Foči.

Sudsko vijeće će odluke o ova dva predmeta saopštiti naknadno.
XS
SM
MD
LG