Dostupni linkovi

Prosvjedi u Afganistanu zbog vrijeđanja Kur'ana


Najmanje cetiri osobe su ubijene, a vise od 50 ih je ranjeno danas u sukobima afganistanske policije i americkih vojnika s prosvjednicima u Jalalabadu koji demonstriraju protiv vrijedjanja Kur'ana, a kojem navodno pribjegavaju americki isljednici tokom ispitivanja pritvorenika u zatvoru Guantanamo.

"Smrt Americi. Smrt Bushu. Zivjeli mudzahedini!", uzivikivale su hiljade prosvjednika u Jalalabadu, ali i u vise gradova u drugim afganistanskim pokrajinama na koje su se tokom dana prosirili nemiri.

Afganistanci su jos jucer izasli na ulice, spalili americke zastave i lutke predsjednika Busha, uznemireni pisanjem americkog magazina "Newsweek" koji tvrdi da se primjerci Kur'ana drze u wc-ima u Guantanamu, te da svetu knjigu Islama tamosnji isljednici zloupotrebljavaju pri ispitivanju osumnjicenih pripadnika Al-Qaide i Talibana. U tekstu se navodi kako je u najmanje jednom takvom slucaju Kur'an bacen u kanalizaciju.

Prosvjedi su danas postali nasilni i prosirili su se na vise afganistanskih provincija. Posebno je napeto bilo u Jalalabadu gdje je zapaljeno vise vladinih i ureda Ujedinjenih naroda i gdje su, kako bi obuzdali nerede, afganistanski policajci i americki vojnici otvorili vatru na prosvjednike. Na ulice je izaslo najvise studenata:

"Ne mozemo prihvatiti ovaj cin Amerikanaca kojim se vrijedja Kur'an. Nasa se sveta knjiga baca u wc-skoljke. Svima u muslimanskom svijetu je jasno da Ameika ne postuje nasu vjeru. Ne mozemo vise prelaziti preko toga!", izjavio je jedan student u Jalalabadu.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izrazio je razumjevanje za prosvjednike:

"Ne radi se o antiamerickom prosvjedu. Demonstrira se protiv navodnog obesvecivanja Kur'ana u Guantanamu. Radi se takodjer i o potvrdi demokratskih promjena u Afganistanu. Mi smo sada demokratska zemlja. Ljudi imaju pravo izaci na ulicu, demonstrirati i iskazati svoje misljenje", izjavio je afganistanski predsjednik.

Istodobno, vlasti u Washingtonu provjeravaju istinitost navoda objavljenih u "Newsweeku", kaze glasnogovornik State Departmenta Tom Casey:

"Radi se o vrlo ozbiljnim tvrdnjama i zato ih je vazno provjeriti. Znam pouzdano da ce americka vojska temeljito istraziti navode o bilo kakvom krsenju vjerskih prava pritvorenika. Nema sumnje da je unistavanje bilo koje svete knjiga, bez obzira da li je rijec o Kur'anu ili Bibliji, za svaku osudu i nije u skladu s americkom politikom ili praksom", izjavio je predstavnik Casey.

U zatvoru u americkoj bazi Guantanamo na Kubi pritvoreno je vise od 500 ljudi, za koje americke vlasti sumnjaju da su pripadnici Al-Kaide ili talibanskog pokreta, a koji su zarobljeni tokom vojnih operacija u Afganistanu i Pakistanu.
XS
SM
MD
LG