Dostupni linkovi

Parlament BiH obilježio 60 godina od pobjede nad fašizmom


Narodi BiH mogu biti ponosni na doprinos antifašističkoj borbi, jer su na njenom prostoru vođene najveće bitke i postizane najznačajnije pobjede -
istakao je Sulejman Tihić, član Predsjedništva BiH, obraćajući se poslanicima i delegatima državnog parlamenta, te brojnim gostima:

“Zahvaljujući tome, znatan dio teritorije BiH bio je slobodan tokom cijeloga rata, čak i onda kada je Hitlerova vojska pokorila cijelu Evropu i stigla do pred samu Moskvu.”

U Drugom svjetskom ratu uporedo je vođena borba za slobodu i za BiH kao ravnopravnu zajednicu u bivšoj Jugoslaviji, naglasio je Tihić izdvajajući odluke Drugog zasjedanja ZAVNOBIH-a:

“Ponovljena je historijska istina - Bosnu i Herecgovinu nisu stvorile etno-konfesionalne zajednice, nego je ona starija od njih.”

Kada smo vjerovali da je fašizam trajno pobijeđen, u BiH su se u vremenu od 1992. do 1995. godine desili strašni zločini, što znači da se fašizam ponovio, istakao je Tihić:

“Sa Bosnom i Hercegovinom dešavalo se isto što i s Evropom u Drugom svjetskom ratu. Evropa i Ujedinjene nacije su gotovo četiri godine posmatrale i tolerisale zločine. Prizori etničkog čišćenja i dugih kolona prognanika, koncentracionih logora, popaljenih i porušenih gradova i sela, opsada Sarajeva i drugih gradova itd. bili su naša svakodnevnica i udarne vijesti u svjetskim medijima.”

Upozoravajući na pokušaje u posljednje vrijeme da se izjednače fažizam i antifašizam, zločinac i žrtva, Tihić je naglasio kako bi svako tolerisanje uzroka i pojava neofašizma neminovno značilo nove sukobe i put u propast.
XS
SM
MD
LG