Dostupni linkovi

RIGA / MOSKVA


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je Letoniji – prvoj zemlji koju posećuje tokom turneje po Evropi.
Činjenicu da su mnoge države centralne i istočne Evrope nakon II Svetskog rata pale pod uticaj tadašnjeg Sovjetskog saveza nazvao je "jednom od najvećih grešaka u istoriji".
"Dok obeležavamo pobedu od pre šest decenija imamo na umu paradoks: za mnoge u Nemačkoj poraz je doveo do slobode. Za mnoge u istočnoj i u centralnoj Evropi pobeda je dovela do čelične vladavine nove imperije. Dan pobede u Evropi obeležio je kraj fašizma ali ne i kraj ugnjetavanja", rekao je američki predsednik.
Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, koji je raspad Sovjetskog saveza nedavno nazvao velikom istorijskom greškom, rekao je u subotu u govoru povodom Dana pobede da je Crvena Armija ona oslobodila ne samo Sovjetski Savez, već i još 11 evropskih država.
"Naši ljudi nisu samo odbranili svoju sopstvenu zemlju već i 11 evropskih zemalja. Bojište je bilo od Barencovog mora do Kaspijskog jezera. Tu je slomljena vojna mašinerija nacizma", rekao je predsednik Putin.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država je večeras doputovao u Mastriht u Holandiji gde su za sutra najavljene antiameričke demonstracije.
U Moskvi bi predsdenik Buš sutra trebalo da prisustvuje proslavi 60-godišnjice pobede nad fašizmom zajedno sa još pedesetak predsednika država.
XS
SM
MD
LG