Dostupni linkovi

Ne postoji afera Erikson


Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus demantovao je na pres konferenciji u sedištu stranke G 17 Plus da je davao konsultanske usuge “Eriksonu” i da je to i da je toj kompaniji u junu 2000. godine obećao da će biti najbolja kompanija u Srbiji, za šta ga je, doduše nepominjući ime, optužila švedska štampa. Tvrdnje da je bio korumpiran primanjem 12.500 maraka za stipendiranje ćerke Milice, Labus je ocenio kao laž i besmislicu koju lansiraju neki srpski novobogataši.

“Da li se vi sećate juna 2000. godine, jeste bili u zabavištu ili ste bili punoletni? Pre toga ubijen je Ćuruvija, pre toga Zoran Đinđić morao je da pobegne da ga ne bi ubili. U junu atentat na Vuka Draškovića. Mene prate, posle mesec dana ubijen Stambolić. Ako se neko kladio tada da će Miroljub Labus biti potpredsednik Vlade ili ubijen, pa šta mislite šta je bila veća verovatnoća. I ko je pametan mogao da poveruje da ja mogu da obećam ‘Eriksonu’ da će biti najveća firma. To je ne laž, to je besmislica. Ali moram i ovo da kažem, zna se zašto to radite, odnosno zašto to rade vaši urednici . Nećete me uplašiti. I hoću da ponovim dve stvari koje se bacaju pod tepih, takozvanu aferu ‘Knjaz Miloš’ i takozvanu aferu šećera. One nisu završene i dok sam ja u politici trudiću se da budu usavršene.”

Potpredsednik Vlade Srbiji ne poriče da je pomenuta svota novca uplaćena na njegovom račun, ali ističe da su obe njegove kćeri sa najvišim ocenama magistrirale na elitnim univerzitetima Stenford i Oksford, kao i da se u slučaju finansiranja studija Milice Labus radi o klasičnom stipendiranju.

“Ja nažalost kao profesor univerziteta nisam imao para da ih školujem. Nadam se neki budući profesori da će to moći. Ja se ne stidim mojih ćerki. Ja se ponosim. Sramota je što me zbog takve dece provlačite kroz ovo blato.”

Miroljub Labus upućuje poziv medijima koji su pisali o aferi “Erikson”.

“Ja tražim od vas demant. Sutra da objavite na istim naslovnim stranama, sa istim fontom, dementi o svemu onome što ste lažno pisali prethodnih dana. Ako to ne uradite tužiću vas sudu. Ovo nije sprečavanje slobode štampe, ovo je borba protiv zloupotrebe štampe.”

U međuvremenu republički Odbor za rešavanje sukoba iteresa saopštio je da ne može da pokrene postupak protiv vicepremijera Labusa jer on 2000. godine nije bio funkcioner jer zakon o sprečavanju sukoba interesa ne može da ima povratno dejstvo.
XS
SM
MD
LG