Dostupni linkovi

Starješine se nisu snašle


Ministar odbrane RS-a, Milovan Stanković, objavio je zvanično izvještaj o incidentima prilikom polaganju zakletve u Bileći i na Manjači, kada su se regruti, umjesto Bosni i Hercegovini, zakleli RS-u. Kažnjeni su niži oficiri, a većina ih je dobila samo ukor, uz ocjenu ministra Stankovića da je incident bio spontan i obrazloženje da se starješine nisu snašle u novonastaloj situaciji, priznavši da se ni sam ne bi snašao da je prisustvovao događaju:

“Potpuno je bilo opredjeljenje sa nivoa Ministarstva odbrane da se zakletva martovske klase, kao obavezne obuke, realizuje u skladu sa važećim zakonskim propisima, na način da se uvaži odredba iz Zakona o odbrani BiH, da svi niži podzakonski akti koji nisu usaglašeni da se primjenjuju odredbe iz Zakona o odbrani. I ono što je najvažnije za mene je to da je učinjeno sve sa nivoa komandovanja - od Ministarstva odbrane, preko Generalštaba - da se ta zakletva ostvari u skladu sa propisanim pravilima.”

Ministar odbrane BiH, Nikola Radovanović, ocijenio je da je kolektivna neposlušnost regruta jedan od najtežih prestupa u vojsci, ali da je prihvatio obrazloženja zbog neusaglašenih zakonskih propisa između entiteta:

“To se nama desilo u ovoj fazi reforme kad, s jedne strane, nam to ne pomaže da brže i lakše prođemo kroz reforme. I s druge strane, ja to vidim kao indikator da, prvo, moramo raditi brže, moramo raditi kvalitetnije na reformama, moramo bolje komunicirati i s opštom javnošću i sa vojnicima - da objasnimo šta se zaista dešava. Međutim, ono što je meni bitno jeste to da se kroz taj naš rad u narednom periodu smanji broj mogućnosti, broj situacija koje mogu proizvoditi ovakve događaje.”

Radovanović je dao preporuke i vrhovnom vojnom komandantu Predsjedništvu BiH, među kojima, između ostalog, savjetuje smanjenje broja regruta do kraja godine, što bi u praksi značilo da u RS-u do kraja godine ne bude novih vojnika:

“Utvrđeno je odlukom Predsjedništva da je broj rezervnog sastava u BiH 60 hiljada. Od toga 40 hiljada u Vojsci Federacije i 20 hiljada u Vojsci RS-a. Broj obučenih regruta u BiH od 2000. godine je negdje oko 70 hiljada. I već sad on je za 10 hiljada veći od potrebnog rezervnog sastava. Drugi argument je da je budžet za odbranu BiH na svim nivioma u parlamentarnoj proceduri umanjen za 25 posto.”

Izvještaj kao i preporuke proslijeđeni su Predsjedništvu BiH, koje će o cijelom slučaju dati završnu riječ.
XS
SM
MD
LG