Dostupni linkovi

Istorijska pobjeda laburista


Laburistička partija će, prema najnovijim preliminarnim rezultatima imati 352 poslanika, što je 60 mjesta manje nego u prošlom sazivu parlamenta. Blair, kojem je ova pobjeda paralelno bila i poklon za rodjendan, kaže:
"Očigledno je da i britanski narod želi ostanak Laburista na vlasti, ali sa mnjim utjecajem. I mi moramo odgovoriti tim željama, mudro i sa osjećajem. Moramo se fokusirati na stvari koje su važne narodu, na probleme o kojima su mi govorili tokom izborne kampanje".

U izbornoj jedinici London, sa većinskim muslimanskim stanovništvom, Laburisti su izgubili od Georga Galloway-a. Ovaj otpadnik od Blairove partije poručio je novoizabranom premijeru:

"Gospodine Blair, ovo je za Irak. Ovaj poraz i svi ostali koje je podnijela vaša stranka jesu za Irak. Svi ljudi koje ste ubili, sve laži koje ste izgovorili vratile su vam se kao bumerang.", kazao je Galloway.

Lider Konzervativne partije Michale Howard priznao je poraz, naglasivši
"Ono što se desilo na ovim izborima pokazuje značajan korak naprijed na putu oporavka Konzervativne partije. Ponosan sam na našu izbornu borbu".

Svi su svjetski lideri čestitali Blairu osvajanje trećeg mandata. Njemački kancelar Gerhard Schroeder obećao mu je podršku u budućem predsjedavanju Evropskom unijom, kao i Grupom 8 najrazvijenijih.
Jacques Shirack je poručio kako je oduševljen što i nadalje zajednički mogu razvijati francusko-britanske odnose. Irski premijer Berti Ahern se raduje "nastavku bliskog prijateljstva i "zajedničkim naporima u provodjenju mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj".
XS
SM
MD
LG