Dostupni linkovi

Četiri mjeseca za nepoštovanje suda


Obrazlažući zatvorsku kaznu od četiri mjeseca, sudac Amin El Mahdi je kazao da je Sudsko vijeće izvan razmne sumnje utvrdilo da je optuženi svjesno i hotimično počinio vrlo ozbiljno krivično djelo. Beqaj je, prema tekstu presude, utjecao na jednog svjedoka u predmetu Limaj-Musliu-Bala da da lažnu izjavu, ili da odustane od svjedočenja. On je zaštićenog svjedoka B1 ubjeđivao da odustane od svjedočenja ili da sucima kaže da “nema nikakve dokaze protiv Isaka Musliua i Fatmira Limaja”, što je “jasno navođenje na krivokletstvo”.

Beqaj je, inače, u pritvoru Tribunala proveo mjesec duže od današnje presude.

Ovaj sud je dosad podigao ukupno 13 optužnica za nepoštovanje suda, a prije Beqaja novčanom kaznom od 15.000 guldena bio je kažnjen advokat iz Beograda Milan Vujin. Trenutno za nepoštovanje suda su optuženi još i Kosta Bulatović, Ivica Marijačić, Markica Rebić, Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić. Maksimalna kazna za ovu inkriminaciju je 7 godina zatvora, sto hiljada eura, ili oboje.

Sažetak presude (bosanski/hrvatski/srpski)

* * * * *

Danas se u sudnici Tribunala pojavio i nekadašnji zapovjednik brigade specijalne policije RS, Ljubomir Borovčanin, koji je optužen za genocid i ratne zločine u Srebrenici. On se izjasnio o šest tačaka optužnice na istovjetan način: “Nisam kriv.”

Prema optužnici, Borovčanin je kao zapovjednik jedinice specijalne policije RS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sistematskog ubijanja i protjerivanja stanovnika Srebrenice, nakon što su 11. jula 1995. godine srpske snage zauzele enklavu, koja je tada bila pod zaštitom UN. Borovčanin se tereti za genocid, alternativno za saučesništvo u genocidu, po četiri osnova za zločine protiv čovječnosti i jednom za kršenje zakona i običaja rata. On je, prema navodima optužnice, bio umiješan u masovna i oportunistička ubijanja srebreničkih Bošnjaka u Potočarima, Bratuncu, Tišči, Milićima i Zvorniku.

Cilj udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se žene i djeca iz Srebrenice protjeraju prema Kladnju, a muškarci starosti od 16 do 60 godina po prijekom postupku pogube i potom zakopaju u masovne grobnice. Udruženi zločinački poduhvat su, prema optužnici, začeli i zamislili Ratko Mladić i drugi, 11. i 12. jula 1995. godine, a izveli pripadnici vojske i policije RS do 19. jula.

Kompletan tekst optužnice (bosanski/hrvatski/srpski)
XS
SM
MD
LG