Dostupni linkovi

Oživela Kuća cveća


“Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni Komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Juguslavije.”

Bile su ove reči spikera državne televizije Miodraga Zdravkovića, koji je pre 25 godina ovom vešću rasplakao ondašnje građane Jugoslavije. Danas, četvrt veka kasnije, na Titovom grobu u Kući cveća nekoliko stotina njegovih sledbenika i nekadašnjih saradnika. Da bi odali počast Titu dva Makedonca su 13 dana hodali do Beograda.

“Pešački maraton. Kriva Palanka-Beograd, 463 kilometra, 13 dana maratona i dovde dođosmo peške.”

Koliko imate godina?

“Pedeset devet.”

A vaš pomagač?

“Dvadeset i dve godine. Najviše me motivisalo 25 godina od smrti Josipa Broza Tita. “

Šta znaš ti o Josipu Brozu Titu?

“Pa znam puno, da je bio veliki čovek, bio je mir u njegovo vreme , da nije bilo gladi i da nije bilo rata.”

“Iz Rijeke stižemo. Sretni smo što smo došli, eto stari smo svi prilično, ali ovo nam je želja.“

“Uspomene ne stare i ljepa sećanja na nešto što nam je bilo drago i ugodno.”

Šta posebno izdvajate?

“A posebno izdvajam druga Tita i sve ono što je bilo uz njega.”

“Isto tako. Sve što nam je stvorio, dobrotu, demokracija, življenje i za siromašne i za bogate i za sve. Mislim da nikad više nema toga. On je jedan jedini i neponovljiv.”

I Zagrepčani su tu.’

“Jeste.”

“Mirjana Mužek iz Zagreba.”

Svake godine ste ovde?

“Svake godine ovde, štujem to.”

Vi ste iz Društva Josip Broz, je li tako’

“Antifašisti Hrvatske. Eto toliko. Sve vas ljepo pozdravljam i željim svako dobro.”

Poštovaoci Tita pristigli su iz Vrbasa.

“Ja sam došao pravo da vam kažem, mnogi idu u manastire, crkve, neko ide u Ostrog. Ja sam došao ovde da nađem neki mir i da, čini mi se sutra budem stabilnija ličnost nego što sam u ovo vreme danas.”

Titov unuk Joška Broz kaže da veliki broj posetilaca iz bivših republika pokazuje da vlada nostalgija za Titovim vremenom.

“Mislim da je dokaz sve ovo sada što vidite ovde da je ipak to vreme bilo jedino pravo vreme. Kad bi neko mogao bar deseti deo onog vremena da nam vrati to bi bili svi zadovoljni.”

“Iz Banjaluke, nas je pun autobus. Druže Tito, lutamo, tumaramo. Jes’ da si nam pokazao puteve i ciljeve i put, ali smo mi ipak zalutali, tumaramo zajedno.”

“Iz Banjaluke. Vila Mehmedalija. Strahovito mi nedostaje. To je nenadoknadiv gubitak za svijet, ne samo za Jugoslaviju, nego za čitav svijet. To se više ne rađa. To se rodi jedanput u milenijumu.”

“Maksim Vojinovič. Mi smo iz Dizeldolfa, Nemačka, došli da posetimo druga Tita i... da, to je to.”

Šta vam znači Tito?

“Tito je kao stara Jugoslavija, simbol stare Jugoslavije i simbol samouprave, socijalizam, sigurno i to, ali i ravnopravnost svih naroda i narodnosti Jugoslavije.”

Ispred Muzeja 25. maj prodavali su se bedževi i majice sa likom Josipa Broza, a mogla se kupiti bronzana Titova bista po ceni od 250 evra.

“Pa najnovije sa njegovim razmišljanjem gde kaže, ‘majku mu’, to je njegova uzrečica bila, ‘majku mu božiju, dođe mi žao ovoga Slobe’. A drugi ima, ‘majku im božiju, ovi mi sve fabrike prodadoše’.”

Poštovaoci Josipa Broza stigli su iz Zagreba, Bjelovara, Rijeke, Skoplja, Tuzle, Banjaluke i drugih gradova bivše Jugoslavije. Prema podacima uprave Kuće cveća ovaj objekat u poslednjih 25 godina posetilo je više od 16 miliona posetilaca.
XS
SM
MD
LG